Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Een wijnklimaatkast wordt aangeschaft om het ideale klimaat te creëren waarin wijn bewaard dient te worden. Het welzijn van uw wijn is namelijk van essentieel belang als het gaat om de aroma en smaak. De echte wijnliefhebber probeert de smaak van een wijn dan ook zo goed mogelijk te conserveren.  Een wijnklimaatkast behoudt de kwaliteit van de wijn door de constante temperatuur waarin de wijn bewaard kan worden. Zo kunt u de wijn in het comfort van uw eigen huis rijpen of klaar om te serveren bewaren voor het juiste moment. Alle Wine Klima wijnklimaatkasten bevatten over een elektronische temperatuurregeling waarmee uw wijn voor langere tijd bewaard kan worden. Hieronder vindt u wat handige uitleg over het bewaren van wijn. Voor meer informatie kunt u ook kijken op onze wijnklimaatkast info & hulp.

Wijn serveren

Het op de juiste temperatuur serveren van een wijn is en blijft een moeilijk punt. Onder wijnpuristen heerst de mening dat het ’Precies Goed‘ moet zijn. En daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. Wijn op de verkeerde temperatuur serveren kan ongewenste gevolgen hebben voor de smaak.

Te warme rode wijn

Rode wijn wordt log als hij te warm wordt geserveerd, doordat de alcohol te snel gaat verdampen en te nadrukkelijk aanwezig is. Dit is een probleem dat we helaas veel te veel in restaurants tegen komen: je krijgt je wijn geserveerd op de idioot hoge temperatuur van een graad of 22. Dat is misschien wel de huidige ‘kamertemperatuur’, maar absoluut te hoog voor een rode wijn. De ‘kamertemperatuur’ dateert nog uit de tijd voor de centrale verwarming. Toen werden delen van de kamer niet warmer dan een graad of achttien in de winter. Dat is inderdaad de juiste temperatuur. Vergeet dus die ‘kamertemperatuur’: dik achterhaald. De juiste temperatuur is doorgaans 16 tot 18 graden.

Te warme witte wijn

Te warme witte wijn is helemaal een ramp! De frisheid is compleet verdwenen. Wat rest is een dikke logge smakeloze toestand. Absoluut niet aan beginnen. Altijd koelen tot een graad of 10 tot 14.

Te koude rode wijn

Ook een ramp! Als je rode wijn te koud serveert, laten we zeggen koelkasttemperatuur, dan wordt hij doorgaans knalhard, doordat de tannines flink de overhand nemen. Toch is het probleem van te koude wijn makkelijker op te lossen dan die van te warme: wijn inschenken in het glas in de handen een beetje opwarmen. Dit is dus nog wel te doen.

Te koude witte wijn

Ook dit kom je regelmatig tegen: de misvatting dat witte wijn koud moet zijn. Hij moet inderdaad ‘gekoeld’ zijn wat niet hetzelfde is als 3 tot 5 graden. Het is geen bier! Men zet de wijn in de koelkast na de aanschaf en haalt hem er pas uit ten tijde van de consumptie. Logische gedachte maar toch een vergissing. Te koude witte wijn laat te veel zijn zuren zien en veel te weinig fruit. Maar goed…: dezelfde remedie als bij rood kan je uit de kou helpen: even het glas in de handpalmen opwarmen en genieten maar!

De oplossing! Daar draait het natuurlijk om! Hoe zorg je ervoor dat het allemaal ‘Precies Goed’ is? Wel… we zouden geen handelaren zijn als we niet duidelijk zouden maken dat de meest ideale oplossing voor het serveren van wijn op precies de juiste temperatuur zou zijn:

Een wijnklimaatkast

Het ideaal van elke wijnliefhebber! Hiermee houd je continu je wijnen precies op de juiste drinktemperatuur. De wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de temperatuur geregeld wordt tussen de 5-20 graden. Tevens zorgen zij voor een goede luchtvochtigheid, beschermen de wijn tegen UV straling en zijn uitgerust met trillingsvrije compressoren. Allemaal voorwaarden om uw wijn goed te bewaren op de juiste serveertemperatuur.

De ideale temperatuur voor wijn.

Daar is veel over geschreven. We hebben er een aparte pagina voor: Ideale Wijntemperatuur

Hoe kan ik wijn het beste rijpen?

Voor een goede rijping van wijn wordt er een temperatuur aangeraden van 10 tot 12 °C. Eventuele temperatuurschommelingen kunnen echter funest zijn voor de kwaliteit van de wijn, vandaar dat een wijnklimaatkast het ideale klimaat biedt. In een kelder of garage kan het in de winter nog wel eens erg koud worden, dus het is verstandig om te letten op de omgevingstemperatuur. In deze situaties is het verstandig om een wijnklimaatkast te gebruiken. Wanneer de omgevingstemperatuur lager dan de bewaartemperatuur is, dan is een winterfunctie van essentieel belang. Deze schakelt namelijk een elektrische verwarming in, zodat de wijn in uw wijnklimaatkast beschermd wordt tegen de kou. Wij leveren daarom wijnklimaatkasten met wintersysteem (kunnen verwarmen) en bieden daarom ook een perfecte manier om uw investering in wijn altijd op de juiste temperatuur te bewaren.

Waar dienen de temperatuurzones van een wijnklimaatkast voor?

De wijnklimaatkast is verkrijgbaar in twee verschillende varianten als het op temperatuur aankomt. U kunt namelijk voor één of meerdere temperatuurzone kiezen. De vraag die hier centraal staat is: wilt u één soort wijn bewaren, of heeft u verschillende soorten wijn die gekoeld moeten worden in de wijnklimaatkast? In het geval dat u alleen witte wijn nuttigt, zal een wijnkoelkast met slechts een temperatuurzone voldoen. Deze wordt namelijk geserveerd tussen de 7 en 12 °C. Voor rode wijnen geldt echter een temperatuur van 14 tot 18 °C, wat betekent dat deze twee wijnen niet in een gezamenlijke temperatuurzone bewaard dienen te worden. De Dual-Zone Wijnklimaatkasten zijn voorzien van twee temperatuurzones die optimaal ingesteld kunnen worden voor het bewaren van witte wijn, het bewaren van rode wijn of het bewaren van rose de ideale serveertemperatuur.

Het belang van de luchtkwaliteit in uw wijnklimaatkast

De luchtcirculatie van een wijnklimaatkast is van essentieel belang, omdat deze ervoor zorgt dat de koude lucht goed door de ruimte verspreid wordt. De Wine Klima wijnklimaatkasten zijn dan ook voorzien van een ventilatiesysteem dat voor een goede verspreiding van de lucht zorgt. Ook wordt door dit systeem en de ventilatoren de luchtvochtigheid relatief hoog gehouden. Samen met het additionele koolstoffilter, die speciaal gemaakt is om de lucht vers te houden en onaangename geuren te verwijderen zijn de Wine Klima wijnklimaatkasten uitermate geschikt om al uw wijnen te bewaren.

Samenvattend

Een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijn optimaal bewaakt op het gebied van temperatuur, luchtverspreiding en luchtkwaliteit. In ons overzicht van wijnklimaatkasten kunt u eenvoudig filteren en de voor u juiste kast selecteren.

0 reacties

Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag (op Google) over wijn: Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Ideale temperatuur voor wijn

Ideale temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor het serveren en drinken van uw wijn is essentieel voor een optimale ervaring. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen.

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?
De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.

Witte wijn bewaren

Witte wijn bewaren

We krijgen de vraag regelmatig: hoe moet witte wijn nu precies bewaard worden? Vandaar deze blog: we leggen u graag uit hoe u witte wijn bewaart om ervoor te zorgen dat uw witte wijn perfect smaakt als u ‘m straks tevoorschijn haalt op die fijne nazomeravond.

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.