Afbeelding met wijnklimaatkast 1 zone met daarnaast een geopende fles witte wijn en glas met witte wijn

Eén of meerdere zones

Rood of Wit

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.

Als de klimaatkast slechts één temperatuurzone heeft en je wilt er witte wijn in opbergen, dan is het belangrijk om op de minimale temperatuurinstelling te letten. Ga er vanuit dat witte wijn wordt geserveerd tussen de 7 en 12°C (afhankelijk van de soort wijn: fris, vol, mousserend, fruitig of zoet) en rode wijn tussen de 14 en 18°C (ook dit verschilt per wijnsoort: fruitig, krachtig, complex of weelderig).

Lang of Kort

Zoals we al uitlegden onder  ‘wijnkoelkast of bewaarkast’ wordt de term wijnbewaarkast vaak gebruikt wanneer je wijnen voor echt langere tijd wilt bewaren. Terwijl een zelfde kast een wijnklimaatkast genoemd kan worden wanneer deze wijnen op serveertemperatuur liggen.

Je kunt een wijnkast met twee zones dus ook gebruiken om in één zone wijnen te voor langere tijd te bewaren (bv 12 graden) terwijl de andere zone gebruikt wordt voor je mooie rode wijnen. Let er wel op dat de compartimenten dan bij voorkeur een aparte deur en wellicht zelfs een eigen koelsysteem hebben.

 

Bekijk onze top 5 wijnklimaatkasten