Vrouw met glas rode wijn bij kaarslicht

Houdbaarheid rode wijn: alles wat u moet weten

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

In deze blog geven we antwoord op vragen over de houdbaarheid van rode wijn. Rode wijn laat zich goed bewaren, zolang u bepaalde zaken in acht neemt. We vertellen u graag meer over de houdbaarheid van rode wijn in deze blog.

Hoe lang kan ik rode wijn bewaren?

De houdbaarheid van rode wijn is afhankelijk van of de fles rode wijn nog gesloten is. Hebt u de fles rode wijn eenmaal geopend, dan neemt de houdbaarheid van de wijn drastisch af. In de basis kunt u een geopende fles rode wijn twee tot die dagen bewaren. Ons advies is om een open fles rode wijn binnen twee dagen te drinken.

Houdbaarheid rode wijn ongeopend

Ongeopend is rode wijn lang houdbaar. Het hangt ervan af wat voor rode wijn u koopt hoe lang de wijn maximaal houdbaar is. Wijn die u bij de supermarkt koopt, is over het algemeen bedoeld om direct op te drinken. U kunt die wijn natuurlijk prima een paar weken laten liggen, maar de houdbaarheid van rode wijn uit de supermarkt verschilt wel van die van zogenaamde bewaarwijn. De supermarktwijn wordt niet beter van smaak van als u hem langer bewaart. Na 1 à 2 jaar kan de wijn zelfs minder goed gaan smaken, omdat hij op dronk was toen u hem kocht en 1 of 2 jaar later is gedegradeerd. Om zeker te zijn dat supermarktwijn lekker is op het moment dat u hem openmaakt, raden we u aan om deze altijd binnen een jaar na aankoop te drinken.

‘Bewaarwijn’ is de betere wijn. Vaak staat bij bewaarwijn op de fles hoe lang u de wijn kunt bewaren. Bewaarwijn wordt juist lekkerder naarmate u hem langer bewaart. Bij dit soort wijnen is het juist geen goed idee om de wijn direct na aankoop te openen: de wijn is dan nog niet op zijn hoogtepunt.

Twijfelt u over de houdbaarheid van een bepaalde wijn, doet u dan navraag bij de slijter.

Houdbaarheid rode wijn na openen

Rode wijn is, evenals witte wijn, niet bedoeld om na openen nog lang te bewaren. Op het moment dat u wijn opent, komt er zuurstof bij de wijn en dit komt de smaak van de wijn al na zeer korte tijd niet ten goede.

Hoe lang u geopende rode wijn kunt bewaren na openen is in ieder geval 1 dag, en regelmatig tot 3 dagen. Het is echter afhankelijk van de wijn en van de bewaaromstandigheden. Twijfelt u, proef de wijn dan.

Tip: zo gaat er geen goede wijn door de gootsteen

Wilt u er zeker van zijn dat u geen goede wijn door de gootsteen moet spoelen, open dan geen goede fles wijn voor een enkel glas, maar op een moment dat u deze (vrijwel) helemaal leeg kunt drinken, bijvoorbeeld als u in goed gezelschap bent.

Tip: houdbaarheid rode wijn na openen verlengen

Wilt u de houdbaarheid van rode wijn na openen iets verlengen, dan kunt u dit doen door de wijn vacuüm te trekken. Dit kan met een vacuümpomp voor wijn. Dit is een pompje met bijbehorende doppen voor op uw wijnfles. Een geopende fles trekt u op deze manier weer vacuüm. U kunt de fles dan enkele dagen langer bewaren na openen.

Wordt rode wijn beter als ik hem langer bewaar?

De houdbaarheid van rode wijn is afhankelijk van het soort wijn. Een supermarktwijn zal niet beter gaan smaken door (lang) bewaren, omdat deze al op dronk is op het moment van aankoop.

Een ‘bewaarwijn’ daarentegen wordt wel beter van (langer) bewaren. Bewaart u een fles langdurig om deze op dronk te laten komen, dan wordt dit ook wel ‘opleggen’ genoemd. Koopt u een bewaarwijn, dan is dit een duurdere wijn waarbij op de fles een bewaaradviestijd vermeld staat. Leg de fles op voor de periode die op de fles vermeld staat.

Let u er wel op dat u de wijn op de juiste manier bewaart.

Hoe rode wijn opleggen?

Hebt u bewaarwijn gekocht, let er dan op hoe u deze wijn bewaart. Wijn bewaren vraagt om een specifieke aanpak. Van belang zijn:

  • De omgevingstemperatuur

De juiste omgevingstemperatuur maakt of breekt een opgelegde fles wijn. Zorg ervoor dat de temperatuur in de opslagruimte zo stabiel mogelijk is. Temperatuurschommelingen kunnen namelijk een slechte invloed hebben op de smaak van de wijn. De perfecte opslagtemperatuur voor wijn is over het algemeen tussen de 10°C en de 13°C.

  • Het licht in de ruimte

Direct zonlicht op de fles wijn is geen goed idee. De fles en de wijn warmen dan op en koelen weer af zodra de zon verdwenen is, wat voor temperatuurschommelingen zorgt. Ook uv-straling kan een negatieve uitwerking hebben op de smaak van wijn.

  • Beweging

Wijn opleggen doet u op één plaats, waar u de wijn langdurig laat liggen om deze te laten rijpen. Het is dan ook geen goed idee om de wijn tijdens het bewaren voortdurend te verplaatsen. Zorg dat de wijnfles ligt op een plaats waar hij kan blijven liggen tot hij aangebroken wordt en waar hij niet is blootgesteld aan trillingen.

  • Het soort dop

Bij wijn met een kurk is er een extra gevaar dat om de hoek kan kijken tijdens het bewaren van de wijn: uitdroging van de kurk. Om uitdroging van de kurk te voorkomen, legt u de wijn neer, zodat de wijn ook de kurk raakt. Een uitgedroogde kurk kan namelijk tot gevolg hebben dat er zuurstof bij de wijn komt, waardoor de smaak hard achteruitgaat.

Wijn met een schroefdop kunt u desgewenst ook staand bewaren, omdat uitdroging van de kurk hier geen gevaar vormt.

En hoe zit het met de houdbaarheid van witte wijn?

Vraagt u zich nu af hoe het met witte wijn zit? Over de houdbaarheid van witte wijn hebben wij een aparte blog geschreven met alle informatie die u hierover nodig hebt.

Rode wijn optimaal bewaren: zo doet u dat

Om rode wijn bewaren op een zo optimaal mogelijke manier te doen en de houdbaarheid zo lang mogelijk te maken, is een wijnklimaatkast een probaat middel. In een wijnklimaatkast kunt u uw wijn moeiteloos op de juiste bewaartemperatuur bewaren. U kiest bij Smaak van de Wereld uit een wijnklimaatkast met één zone of uit een kast met twee zones. Een kast met twee zones heeft twee afzonderlijk instelbare temperatuurzones is uitermate geschikt

Het voordeel van een kast met twee zones is dat u eenvoudig zowel rode als witte wijn op een constant juiste temperatuur bewaart. Naast het feit dat de houdbaarheid van rode wijn én witte wijn zo groot mogelijk is met een wijnklimaatkast, is een wijnklimaatkast daarnaast een mooi meubel dat uw keuken of woonkamer een (letterlijk en figuurlijk) smaakvolle touch geeft.

Bekijk onze top 5 wijnklimaatkasten