Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meestgestelde vraag (op Google) over wijn: “houdbaarheid witte wijn”. Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

In deze blog behandelen we de houdbaarheid van witte wijn. Later zal er nog een blog volgen over de houdbaarheid van rode wijn.

Deze blog is er dus voor iedereen die zich, met een goede fles witte wijn in de hand, staat af te vragen hoe lang die wijn eigenlijk lekker blijft. We beantwoorden hieronder vragen als:

  • Hoe lang kun je witte wijn bewaren?
  • Wordt witte wijn beter als ik hem (lang) laat liggen?
  • Wat is de invloed van de dop op de houdbaarheid van witte wijn?

Ten slotte gaan we in op de manier waarop u uw witte wijn het best kunt bewaren. Lees snel verder!

Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Een belangrijke vraag is het zeker. “Hoe lang kun je witte wijn bewaren?”. Bij de houdbaarheid van wijn, en dus ook specifiek bij de houdbaarheid van witte wijn, is de vraag allereerst of de wijn ongeopend of geopend bewaard wordt.

Houdbaarheid witte wijn ongeopend

Koopt u een betere witte wijn, dan staat vaak op de fles van uw witte wijn vermeld hoe lang u deze kunt bewaren. Dit betreft dan de houdbaarheid van de witte wijn als deze ongeopend is.

Koopt u een goedkopere fles witte wijn in de supermarkt, dan staat meestal niet op de fles hoe lang u de wijn kunt bewaren. Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo’n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is. We raden daarom aan om wijn binnen een jaar na aankoop op te drinken als het om een wijn gaat waarbij geen houdbaarheid op de fles vermeld staat.

Houdbaarheid witte wijn geopend

Met witte wijn die al geopend is, is het een ander verhaal. Bewaar de wijn gekoeld en bewaar hem maximaal 4 dagen. 4 dagen is hier echt het maximum: het kan zo zijn dat de wijn op dag 4 al niet meer echt lekker is. Dit is uiteraard afhankelijk van het type wijn.

Wordt witte wijn beter als ik hem (lang) laat liggen?

Dat wijn sowieso beter wordt als u hem langer bewaart, is een wijdverbreid misverstand. Er is sommige wijnen die inderdaad beter op smaak komen als u ze lang laat liggen alvorens ze te openen, maar dit geldt maar voor een kleine gedeelte van de wijn.

Flessen wijn die u bij de supermarkt of bij de slijterij koopt, zijn vaak juist bestemd om snel te ontkurken. De wijn is al ‘op dronk’, zoals dat genoemd wordt. Voor verreweg de meeste wijnen geldt dus de maximale houdbaarheid van 2 jaar die hierboven wordt beschreven, of ga uit van de houdbaarheid die op de fles vermeld staat.

In het algemeen geldt ook dat rode wijn beter geschikt is om even te bewaren dan witte wijn.  Er zijn echter wel witte wijnen die geschikt zijn om te bewaren of ‘op te leggen’, zoals het heet. Voorbeelden daarvan zijn wijnen van de druivensoorten Sémillon en Chardonnay.

Wat is de invloed van de dop op de houdbaarheid van witte wijn?

De dop van een wijnfles kan invloed hebben op de houdbaarheid van wijn. Dit geldt alleen voor bewaarwijn die u lang laat liggen.

Hoe lang witte wijn bewaren met schroefdop?

Heeft uw witte bewaarwijn een schroefdop, dan kunt u deze wijn staand bewaren. Liggend kan ook, maar u hoeft er in ieder geval geen rekening mee te houden dat de kurk kan uitdrogen bij verkeerd bewaren.

Hoe lang witte wijn bewaren met kurk?

Bij bewaarwijn die lang ligt en afgesloten is met een kurk, is het van belang dat de kurk niet uitdroogt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er zuurstof bij de wijn komt, wat funest is voor de smaak. Het is om deze reden dat wijnflessen met een kruk liggend bewaard worden om uitdroging van de kurk te voorkomen.

Zo houdt u witte wijn zo lang mogelijk houdbaar

Om de houdbaarheid van uw witte wijn zo optimaal mogelijk te houden, zijn er een aantal zaken van belang. Door de wijn op de juiste manier te bewaren, blijft de wijn zijn smaak behouden.

  • Bewaar uw bewaarwijn op een koele plek zonder (grote) temperatuurschommelingen. Wijn gedijt het beste in een ruimte waar de temperatuur constant is. De beste temperatuur om wijn in te bewaren ligt zo tussen de 10 en de 13 graden Celsius. Een koele ruimte die niet te erg opwarmt in de zomer en afkoelt in de winter is daarom een goede plek om bewaarwijn te laten rijpen. Let er ook op dat er geen zonlicht op de wijn schijnt of een felle lamp.
  • Laat de wijn rusten. Om uw bewaarwijn onder de juiste omstandigheden op smaak te laten komen, zorgt u dat deze niet verplaatst wordt, maar kan blijven liggen waar hij ligt op een plaats die vrij is van trillingen.
  • Trek een geopende fles witte wijn vacuüm. Wilt u open witte wijn bewaren? Trek de fles dan vacuüm, zodat de wijn niet doorlopend in contact is met zuurstof. De wijn vacuüm trekken doet u met een Vacu Vin.

Meer informatie over hoe u het beste met uw witte wijn kunt omgaan, vindt u in onze blog over witte wijn bewaren.

Optimale houdbaarheid voor uw witte wijn? Kies voor een wijnklimaatkast

Uw witte wijn op de perfecte wijze bewaren betekent dat u de perfecte wijn op tafel kunt zetten, elke keer weer. Dit bereikt u met een wijnklimaatkast.

Een wijnklimaatkast is een koelkast speciaal voor wijn. U kunt de gewenste temperatuur in de kast precies instellen en zo aanpassen aan het soort wijn dat u wilt bewaren. De wijnklimaatkast is een stijlvolle en handige toevoeging aan uw interieur en is al beschikbaar vanaf 229 euro. U hebt ook de mogelijkheid om uw wijnklimaatkast in te bouwen in uw keuken.

Met de wijnklimaatkasten van Smaak van de Wereld hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over de houdbaarheid van uw wijn: de wijn is altijd zo lang mogelijk houdbaar en behoudt zijn beste smaak.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste is het doel waarvoor u uw kast wilt gebruiken. Wilt u uw kostbare wijn voor langere tijd bewaren en dus een aantal flessen op stabiele temperatuur wilt wegleggen? Of wilt u uw wijn op serveertemperatuur klaar hebben liggen voor consumptie. Soms is dit te combineren met een wijnkoelkast met dubbele zone. Hieronder de meest gangbare definities.

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten
Bij grotere wijnklimaatkasten is Peltier (thermo-elektrische) koeling qua vermogen niet toereikend en daardoor onvoldoende energie zuinig. Daarom zijn onze grotere modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor.

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Houd bij de aanschaf van een wijnkoelkast rekening met de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er pas na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als je dacht, bijvoorbeeld doordat de deur in geopende toestand een andere deur in de weg zit. Bij de specificaties van ieder product wordt de draairichting van de deur weergegeven. Daarnaast wordt vermeld of de draairichting aanpasbaar is.

Eén of meerdere zones

Eén of meerdere zones

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Je wilt een wijnklimaatkast aanschaffen, maar weet nog niet welke. De keuze is ook enorm, en daarom helpen we je graag een handje! Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen op een rij te zetten. Er zijn namelijk nogal wat verschillende wijnklimaatkasten beschikbaar. Zo zijn er allereerst veel merken die wijnklimaatkasten aanbieden, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Want die keuze hebben wij al gemaakt, namelijk: Wine Klima! Daarnaast moet je gaan kiezen tussen een inbouw wijnkoelkast en een vrijstaande wijnkoelkast. In deze blog helpen we je met het zoeken naar de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie.

Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Ideale temperatuur voor wijn

Ideale temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor het serveren en drinken van uw wijn is essentieel voor een optimale ervaring. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen.

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?
De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.