Houdbaarheid witte wijn: Close-up witte wijn in wijnglazen

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meestgestelde vraag (op Google) over wijn: “houdbaarheid witte wijn”. Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

In deze blog behandelen we de houdbaarheid van witte wijn. Later zal er nog een blog volgen over de houdbaarheid van rode wijn.

Deze blog is er dus voor iedereen die zich, met een goede fles witte wijn in de hand, staat af te vragen hoe lang die wijn eigenlijk lekker blijft. We beantwoorden hieronder vragen als:

  • Hoe lang kun je witte wijn bewaren?
  • Wordt witte wijn beter als ik hem (lang) laat liggen?
  • Wat is de invloed van de dop op de houdbaarheid van witte wijn?

Ten slotte gaan we in op de manier waarop u uw witte wijn het best kunt bewaren. Lees snel verder!

Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Een belangrijke vraag is het zeker. “Hoe lang kun je witte wijn bewaren?”. Bij de houdbaarheid van wijn, en dus ook specifiek bij de houdbaarheid van witte wijn, is de vraag allereerst of de wijn ongeopend of geopend bewaard wordt.

Houdbaarheid witte wijn ongeopend

Koopt u een betere witte wijn, dan staat vaak op de fles van uw witte wijn vermeld hoe lang u deze kunt bewaren. Dit betreft dan de houdbaarheid van de witte wijn als deze ongeopend is.

Koopt u een goedkopere fles witte wijn in de supermarkt, dan staat meestal niet op de fles hoe lang u de wijn kunt bewaren. Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo’n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is. We raden daarom aan om wijn binnen een jaar na aankoop op te drinken als het om een wijn gaat waarbij geen houdbaarheid op de fles vermeld staat.

Houdbaarheid witte wijn geopend

Met witte wijn die al geopend is, is het een ander verhaal. Bewaar de wijn gekoeld en bewaar hem maximaal 4 dagen. 4 dagen is hier echt het maximum: het kan zo zijn dat de wijn op dag 4 al niet meer echt lekker is. Dit is uiteraard afhankelijk van het type wijn.

Wordt witte wijn beter als ik hem (lang) laat liggen?

Dat wijn sowieso beter wordt als u hem langer bewaart, is een wijdverbreid misverstand. Er is sommige wijnen die inderdaad beter op smaak komen als u ze lang laat liggen alvorens ze te openen, maar dit geldt maar voor een kleine gedeelte van de wijn.

Flessen wijn die u bij de supermarkt of bij de slijterij koopt, zijn vaak juist bestemd om snel te ontkurken. De wijn is al ‘op dronk’, zoals dat genoemd wordt. Voor verreweg de meeste wijnen geldt dus de maximale houdbaarheid van 2 jaar die hierboven wordt beschreven, of ga uit van de houdbaarheid die op de fles vermeld staat.

In het algemeen geldt ook dat rode wijn beter geschikt is om even te bewaren dan witte wijn.  Er zijn echter wel witte wijnen die geschikt zijn om te bewaren of ‘op te leggen’, zoals het heet. Voorbeelden daarvan zijn wijnen van de druivensoorten Sémillon en Chardonnay.

Wat is de invloed van de dop op de houdbaarheid van witte wijn?

De dop van een wijnfles kan invloed hebben op de houdbaarheid van wijn. Dit geldt alleen voor bewaarwijn die u lang laat liggen.

Hoe lang witte wijn bewaren met schroefdop?

Heeft uw witte bewaarwijn een schroefdop, dan kunt u deze wijn staand bewaren. Liggend kan ook, maar u hoeft er in ieder geval geen rekening mee te houden dat de kurk kan uitdrogen bij verkeerd bewaren.

Hoe lang witte wijn bewaren met kurk?

Bij bewaarwijn die lang ligt en afgesloten is met een kurk, is het van belang dat de kurk niet uitdroogt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er zuurstof bij de wijn komt, wat funest is voor de smaak. Het is om deze reden dat wijnflessen met een kruk liggend bewaard worden om uitdroging van de kurk te voorkomen.

Zo houdt u witte wijn zo lang mogelijk houdbaar

Om de houdbaarheid van uw witte wijn zo optimaal mogelijk te houden, zijn er een aantal zaken van belang. Door de wijn op de juiste manier te bewaren, blijft de wijn zijn smaak behouden.

  • Bewaar uw bewaarwijn op een koele plek zonder (grote) temperatuurschommelingen. Wijn gedijt het beste in een ruimte waar de temperatuur constant is. De beste temperatuur om wijn in te bewaren ligt zo tussen de 10 en de 13 graden Celsius. Een koele ruimte die niet te erg opwarmt in de zomer en afkoelt in de winter is daarom een goede plek om bewaarwijn te laten rijpen. Let er ook op dat er geen zonlicht op de wijn schijnt of een felle lamp.
  • Laat de wijn rusten. Om uw bewaarwijn onder de juiste omstandigheden op smaak te laten komen, zorgt u dat deze niet verplaatst wordt, maar kan blijven liggen waar hij ligt op een plaats die vrij is van trillingen.
  • Trek een geopende fles witte wijn vacuüm. Wilt u open witte wijn bewaren? Trek de fles dan vacuüm, zodat de wijn niet doorlopend in contact is met zuurstof. De wijn vacuüm trekken doet u met een Vacu Vin.

Meer informatie over hoe u het beste met uw witte wijn kunt omgaan, vindt u in onze blog over witte wijn bewaren.

Optimale houdbaarheid voor uw witte wijn? Kies voor een wijnklimaatkast

Uw witte wijn op de perfecte wijze bewaren betekent dat u de perfecte wijn op tafel kunt zetten, elke keer weer. Dit bereikt u met een wijnklimaatkast.

Een wijnklimaatkast is een koelkast speciaal voor wijn. U kunt de gewenste temperatuur in de kast precies instellen en zo aanpassen aan het soort wijn dat u wilt bewaren. De wijnklimaatkast is een stijlvolle en handige toevoeging aan uw interieur en is al beschikbaar vanaf 229 euro. U hebt ook de mogelijkheid om uw wijnklimaatkast in te bouwen in uw keuken.

Met de wijnklimaatkasten van Smaak van de Wereld hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over de houdbaarheid van uw wijn: de wijn is altijd zo lang mogelijk houdbaar en behoudt zijn beste smaak.

COMMENTS (1)

  1. Pingback: Witte wijn bewaren: do’s en don’ts - Smaak van de Wereld

Comments are closed.