Ideale temperatuur voor wijn

Een goede temperatuur is essentieel voor een optimale smaak van uw wijn. Zo blijven geur en smaak behouden. Toch worden bijvoorbeeld rode wijnen vaak te warm geserveerd en witte wijnen te koud. Zelfs een minimaal temperatuurverschil is van invloed op de oorspronkelijk bedoelde smaak. Serveert u de wijn op de juiste temperatuur, dan blijven bijvoorbeeld de aroma’s en het alcoholpercentage perfect in balans. Maar hoe houdt u uw wijn op de ideale temperatuur?

Geur en smaak

wijnenGeef uw wijn na het ontkurken even tijd om te ademen en op temperatuur te komen. Dat bevordert smaak en geur. Een koel geserveerde wijn heeft doorgaans een minder sterke geur, een warm geserveerde wijn kan als log worden ervaren. De reuk van wijn kunt u iets stimuleren door het glas in beide handen vast te houden en de wijn te walsen. De wijn krijgt hierdoor meer lucht en kan zich openen. Er komen meer aroma’s vrij en het maakt de wijn zachter. U kunt dit proces versnellen door de wijn te decanteren, oftewel: over te schenken.

Zoet of zuur

Drinkt u uw wijn te warm, dan kan deze zuur smaken. Vooral als het zuurgehalte van de wijn hoog is. Een koeler geserveerde wijn komt daarom beter tot zijn recht. Het kan ook omgekeerd: een wijn met een lager zuurgehalte smaakt lekkerder als deze warmer wordt geserveerd. Wat u wilt bereiken is dat een wijn zoeter gaat smaken, of juist frisser en zuurder. Soms hangt dit ook af van de maaltijd of hapjes waarbij de wijn geserveerd wordt.

Welke serveertemperatuur voor welke wijn?

Op welke temperatuur kunt u uw wijn het best serveren? Wat wordt er voor rode wijn precies bedoeld met kamertemperatuur? Per wijn- en smaaksoort komt de temperatuur er nauw op aan. Smaak van de Wereld zet de geadviseerde serveertemperaturen voor u op een rij.

Witte wijnen

Frisse, fruitige wijnen: 7-10°C. Voorbeelden:

  • Muscadet
  • Manzanilla
  • Soave (eenvoudig)
  • Entre-Deux-Mers
  • Droge Riesling
  • Pinot Grigio

Krachtige, fruitige, vaak frisse wijnen:  10-12°C. Voorbeelden:

  • Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
  • Sancerres
  • Franse Chardonnays.

Vol, rijk. met soms een vleugje vanille: 11-13°C. Voorbeelden:

  • Witte Bourgognes
  • Chateauneuf du Pape
  • Australische Chardonnays
  • Burgunder
  • Oude Champagne

Eenvoudige mousserende wijnen: 8-10°C. Voorbeelden:

  • Lichtere champagnes
  • Prosecco
  • Cava
  • Cremant

De betere cuvees van mousserende wijnen: 10-12°C.

Zoet witte wijnen: 10-12°C. Voorbeelden:

  • Sauternes
  • Tokay
  • Eiswein

Vin Doux Nature (VDN): met alcohol versterkte zoete witte wijnen: 10-12°C.

  • Muscat de Beaume de Venise
  • Samos Muscat
  • Moscatel

Rode wijnen

Vroeger waren woonkamers niet warmer dan 18°C.  Waar oudere boeken spreken over rode wijn serveren bij kamertemperatuur, wordt dus bedoeld een temperatuur van ronde de 18°C. Bij temperaturen boven de 20°C smaken rode wijnen logger.

Lichte, fruitige wijnen: 14-16°C.
Hoe lichter, hoe koeler geserveerd. Voorbeelden:

  • Bardolino
  • lichte Valpolicella
  • Beaujolais
  • eenvoudige Cotes du Rhones

Vol, rond, wat kruidig en de tannine rijke wijnen: 16-18°C.

15-17°C voor vol en rond, zoals:

  • Bourgognes
  • Stevige Cotes du Rhones
  • Spätburgunder
  • Dornfelder
  • Vino Nobile

16-18°C voor krachtige en tanninerijke rode wijnen, zoals:

  • Bordeaux
  • Rioja
  • Chianti
  • Barolo
  • Blauwe Zweigelt.

17°C- 18°C voor zware, lang gerijpte wijnen, zoals:

  • Oude Spätburgunder
    Cotes du Rhone
  • Bordeaux grand cru
  • Barolo, Begerac.

Rode VDN: met alcohol versterkte zoete rode wijnen. Rond de 12°C.
Enkele rode versterkte wijnen zijn:

  • Port, Banyuls
  • Rivesaltes
  • Rasteau.

Rosé

Rosé wordt vaak gezien als een echte zomerse wijn. Koel en verfrissend. De juiste temperatuur ligt tussen de 8-12°C.

Hoe steviger de rosé, hoe warmer geserveerd.

Rosé uit de Provence tussen 10°C-11°C

Een wijnklimaatkast voor de ideale temperatuur van uw wijn

De meeste wijnklimaatkasten zijn uitgerust met twee temperatuurzones en daarmee geschikt voor rode én witte wijn. Bij al onze wijnklimaatkasten wordt het temperatuurbereik van de temperatuurzones weergegeven, dus je kunt precies zien op welke temperatuur je je wijnen bewaard. Als je vooral van witte óf rode wijn houdt, kunt je natuurlijk ook kiezen voor een wijnklimaatkast met één temperatuurzone.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bewaren van wijn in een Wijnklimaatkast | Smaak van de Wereld - […] Daar is veel over geschreven. We hebben er een aparte pagina voor: Ideale Wijntemperatuur […]
Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag (op Google) over wijn: Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?
De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.

Witte wijn bewaren

Witte wijn bewaren

We krijgen de vraag regelmatig: hoe moet witte wijn nu precies bewaard worden? Vandaar deze blog: we leggen u graag uit hoe u witte wijn bewaart om ervoor te zorgen dat uw witte wijn perfect smaakt als u ‘m straks tevoorschijn haalt op die fijne nazomeravond.

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Een echte wijnliefhebber probeert de smaak van een wijn zo goed mogelijk te conserveren. Een wijnklimaatkast behoudt de kwaliteit van de wijn door de constante temperatuur waarin de wijn bewaard kan worden. Zo kunt u de wijn in het comfort van uw eigen huis rijpen of klaar om te serveren bewaren voor het juiste moment.

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.