Ingebruikname van uw Vuurschaal BBQ

In het kort beschrijven we hier hoe je de Grillring BBQ van Smaak van de Wereld in gebruik kunt nemen.

1. Ontvangst van uw pakket

U ontvangt uw bestelling op een pallet (hoe handig…we leveren het eerste hout direct mee).

Verwijder de bandjes en lees de bijgevoegde kaart aandachting. Volg de instructies die op de kaart vermeld staan. De Braaipaal bestaat uit drie losse onderdelen: grillplaat, kegel en sokkel. Omdat de onderdelen zwaar zijn, adviseren wij u deze met twee personen op te tillen voor installatie en verplaatsing.

  1. Plaats de sokkel op een vlakke ondergrond op veilige afstand van brandbare of hittegevoelige voorwerpen. Let daarbij op dat op een lichtgekleurde ondergrond vlekken kunnen ontstaan als gevolg van hitte (as), koken (vet) en regenwater.
  2. Verstel de pootjes van de sokkel zodat deze stevig en waterpas staat.
  3. Plaats de kegel zo op de sokkel dat hij in het gat steunt. Wanneer alle randen goed aansluiten staat de kegel goed.
  4. Plaats de plaat op de kegel. Pas daarbij op dat uw vingers niet tussen de plaat en de kegel komen. Houd hiervoor de kegel op het laatste moment aan de binnenzijde vast. Het is raadzaam om handschoenen te dragen.
Pallletlevering van Braaipaal 100

2. De Braaipaal inbranden voor gebruik

De Braaipaal functioneert het beste nadat hij één of twee keer is gebruikt en olie in de plaat is gebrand. Dit vergemakkelijkt het bakproces en beschermt de plaat tegen roesten wanneer deze niet in gebruik is. De nieuwe plaat kan wat plakkerig aanvoelen doordat deze ter bescherming reeds met plantaardige olie is ingesmeerd in onze fabriek.

Wanneer u voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.

3. Eerste keer koken met de Braaipaal

Om te koken kunt u het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.

Zodra de plaat de eerste keer warm wordt, deze met een beetje olijfolie besprenkelen. De bestaande vetlaag is zonder deze toevoeging anders moeilijk te verwijderen. 

  1. Maak de plaat schoon met een keukenhanddoek of keukenpapier. Eventuele roest kan simpel met staalwol of een staalborstel verwijderd worden.
  2. Maak een wigwam van gedroogd hout en steek daaronder aanmaakblokjes aan. Ovengedroogd beuken- en essenhout werken heel goed.
  3. Wrijf met een keukenhanddoek of keukenpapier de enigszins opgewarmde plaat met de olie in. Herhaal deze handeling een aantal keer.
  4. Laat het vuur uit zichzelf uitgaan. Na de plaat een paar keer gebruikt te hebben wordt deze geleidelijk bruin/zwart door het inbranden van de olie.
  5. Uw Braaipaal Grillring BBQ is nu klaar voor gebruik.

4. Zo gebruik je de Braaipaal Grillring BBQ vuurschaal

Temperatuur

Als het vuur in de vuurschaal goed brandt, duurt het nog ongeveer 30-45 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt. De plaat wordt in het midden het warmst. De wijze waarop het hout wordt neer gelegd en de wind hebben invloed op de temperatuur op verschillende plaatsen van de plaat. Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf weer recht.

Olie

Wanneer de plaat warm begint te worden krabt u deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijft u de plaat weer in met olie en doet u wat extra olie op de plaats waar u gaat bakken. Terwijl u bakt kunt u naar behoefte verder olie toevoegen.

5. De Braaipaal Grillring BBQ vuurschaal na gebruik

Het vuur doven

Het is het gemakkelijkst om het vuur uit zichzelf te laten doven. Of u kunt de optionele deksel op de plaat leggen om het doven te versnellen. Als u het vuur snel wilt doven, dan kunt u ook voorzichtig water in het vuur gieten (dit beschadigt de Braaipaal niet, maar pas op voor rook en roetwater). PAS OP: De Grillring en vuurschaal kunnen nog uren na gebruik warm zijn.

Braaipaal Schoonmaken

Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.

Braaipaal onderhoud

De Braaipaal grillring barbecue behoeft weinig onderhoud. Hij kan het hele jaar buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt. De cortenstalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen is deze veel te gebruiken.