Peltier (thermo-elektrische) wijnkoelers

Thermo-electrische (peltier) koeling

Het Peltier element is een uitvinding waardoor er gekoeld kan worden zonder koudemiddel, zoals freon. De Peltier-technologie maakt gebruik van een thermo-elektrisch element dat ook wel beschreven wordt als een elektrische warmtepomp. Doordat er een stroombron tussen twee metalen oppervlaktes wordt gestuurd, komt er een warmteverplaatsing tot stand. Er wordt bij deze technologie geen gebruik gemaakt van bewegende elementen, waardoor de wijnklimaatkast vrijwel trillingsvrij is. Dit zogenoemde Peltier-effect is vernoemd naar zijn uitvinder Jean Charles Athanase Peltier. Met name de kleine wijnkoelers beschikken over een thermo-elektrische koeling in plaats van de traditionele compressor en koeler. Onderstaand ziet u een vereenvoudigde afbeelding van het betreffende element.

Voordelen van een thermo-electrisch koelsysteem:

* compact en voordelig
* geen koudemiddel nodig, milieuvriendelijk
* geen trillingen, dit is erorm belangrijk is voor het bewaren van wijnen;
* na het verplaatsen kan de wijnkoelkast na enkele momenten aangesloten worden;
* fluisterstil.

Uiteraard zijn er ook ‘nadelen’ van dit soort koeling

* Verbruikt iets meer energie
* Koelt max. 15-18 graden t.o.v. de omgevingstemperatuur
* Niet geschikt voor inbouw. Onderbouw is mogelijk mits voldoende ventilatie is voorzien

Let op! Als een wijnklimaatkast met een Peltier koelsysteem wordt getransporteerd tijdens vochtige weersomstandigheden moet u eerst een uur wachten voordat u de klimaatkast in gebruik gaat nemen. Er bestaat een mogelijkheid dat vocht (condens) zich heeft kunnen afzetten op het elektrische gedeelte in de wijnklimaatkast. Dit kan geen kwaad, maar laat de wijnklimaatkast eerst een tijd acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te staan.