Rode wijn bewaren

Veel mensen weten niet hoe zij rode wijn moeten bewaren. Bent u ook niet helemaal zeker van uw zaak als het op het bewaren van rode wijn aankomt? In deze blog leggen de wijnkenners van Smaak van de Wereld u uit wat de beste manier is om rode wijn te bewaren.

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?

De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.

Allereerst: rode wijn bewaren na openen doet u in de wijnfles zelf. Het glas is een goede bescherming voor de wijn. Of u uw rode wijn nu dicht bewaart of na het openen niet geheel leegdrinkt en dus nog wilt bewaren, de fles is een prima bewaarmethode.

Een tweede aanwijzing om geopende rode wijn te bewaren: beperk de hoeveelheid zuurstof die bij de wijn kan komen zo veel mogelijk. Zuurstof die bij de wijn komt, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijn achteruitgaat. Het blijft echter zo dat een open fles rode wijn maar een paar dagen houdbaar blijft, hoe goed u ook uw best doet om de zuurstof bij de wijn vandaan te houden. Een vacuümpomp met bijbehorende afsluitdop voor de fles wijn kan helpen om de wijn enkele dagen langer goed te houden, maar is geen wondermiddel.

Meer informatie over de houdbaarheid van rode wijn vindt u in ons blog: “houdbaarheid rode wijn

Rode wijn bewaren die dicht is

Hebt u een dichte fles rode wijn, dan kunt u deze langer bewaren dan een geopende fles. Hier enkele tips om uw rode wijn, ook bij langer bewaren, goed te houden.

Allereerst dient u de wijn bij een juiste temperatuur te bewaren. Bewaar uw wijn in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Temperatuurschommelingen beïnvloeden de staat van de wijn negatief. Leg uw wijn dus niet in de schuur waar het overdag warm wordt en ’s nachts juist vriest.

Vervolgens is het van belang een dichte fles rode wijn tijdens het bewaren te laten rusten. Leg de fles dus ergens neer waar hij niet in weg ligt en waar hij lange tijd kan blijven liggen.

Let er ook op dat u een dichte fles rode wijn liggend bewaart als u de fles langere tijd wilt bewaren. Op deze manier droogt de kurk niet uit.

Rode wijn in de koelkast bewaren?

Kan rode wijn in de koelkast bewaard worden na opening? De meningen zijn erover verdeeld. De meeste wijnkenners vinden het niet kunnen: rode wijn hoort op ‘kamertemperatuur’ bewaard en geserveerd te worden. Tegenwoordig gebeurt het echter steeds meer dat rode wijn in de koelkast bewaard wordt. Wel gaat het dan om de tijd die direct aan het serveren voorafgaat.

Het hangt maar net van uw smaak af of u rode wijn inderdaad vlak voor het serveren in de koelkast kunt zetten. In ieder geval is het serveren van rode wijn op ‘kamertemperatuur’ achterhaald: de huidige kamertemperatuur ligt in Nederland zo rond de 20 graden Celsius, of bijvoorbeeld zo’n 22 graden bij de koukleum thuis. Dit is niet de ideale bewaartemperatuur én drinktemperatuur van een rode wijn. Is uw wijn dus wel letterlijk op kamertemperatuur, dan kunt u overwegen deze kort voor serveren even in de koelkast te zetten. Het is een kwestie van smaak.

Wat is de ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn?

De ideale temperatuur om rode wijn te bewaren, is tussen de 10 en de 12 graden Celsius. Iets hoger of iets lager is niet erg. Het is vooral van belang dat de wijn bewaard wordt op een plek waar:

  • geen grote temperatuurschommelingen voorkomen;
  • de wijn ongestoord kan liggen en niet steeds verplaatst wordt;
  • niet in direct zonlicht ligt;
  • lichtcirculatie (maar geen tocht) is.

Het is niet verrassend dat wijn vroeger in wijnkelders werd bewaard. Deze kelders waren de perfecte plek om wijn te bewaren omdat ze, in een tijd waarin klimaatbeheersing nog niet ontwikkeld was, toch van nature aan de hierboven genoemde voorwaarden voldeden.

Uw rode wijn optimaal bewaard

Lang niet iedereen heeft een plek in huis die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Voor de liefhebbers van wijn die hun wijn graag op gepaste wijze genieten én op de juiste manier willen bewaren, is er daarom de wijnklimaatkast. Al vanaf 219 euro houdt u uw wijn altijd op exact de juiste temperatuur.

Meer weten over het bewaren van wijn of hulp bij uw keuze van een wijnklimaatkast? Neem gerust contact op voor informatie. Wij helpen u graag verder.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Houdbaarheid rode wijn: alles wat u moet weten | Smaak van de Wereld - […] Om rode wijn bewaren op een zo optimaal mogelijke manier te doen en de houdbaarheid zo lang mogelijk te maken, is…
Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag (op Google) over wijn: Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Ideale temperatuur voor wijn

Ideale temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor het serveren en drinken van uw wijn is essentieel voor een optimale ervaring. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen.

Witte wijn bewaren

Witte wijn bewaren

We krijgen de vraag regelmatig: hoe moet witte wijn nu precies bewaard worden? Vandaar deze blog: we leggen u graag uit hoe u witte wijn bewaart om ervoor te zorgen dat uw witte wijn perfect smaakt als u ‘m straks tevoorschijn haalt op die fijne nazomeravond.

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Een echte wijnliefhebber probeert de smaak van een wijn zo goed mogelijk te conserveren. Een wijnklimaatkast behoudt de kwaliteit van de wijn door de constante temperatuur waarin de wijn bewaard kan worden. Zo kunt u de wijn in het comfort van uw eigen huis rijpen of klaar om te serveren bewaren voor het juiste moment.

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.