Rode wijn bewaren: do’s en don’ts

Veel mensen weten niet hoe zij rode wijn moeten bewaren. Bent u ook niet helemaal zeker van uw zaak als het op het bewaren van rode wijn aankomt? In deze blog leggen de wijnkenners van Smaak van de Wereld u uit wat de beste manier is om rode wijn te bewaren.

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?

De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.

Allereerst: rode wijn bewaren na openen doet u in de wijnfles zelf. Het glas is een goede bescherming voor de wijn. Of u uw rode wijn nu dicht bewaart of na het openen niet geheel leegdrinkt en dus nog wilt bewaren, de fles is een prima bewaarmethode.

Een tweede aanwijzing om geopende rode wijn te bewaren: beperk de hoeveelheid zuurstof die bij de wijn kan komen zo veel mogelijk. Zuurstof die bij de wijn komt, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijn achteruitgaat. Het blijft echter zo dat een open fles rode wijn maar een paar dagen houdbaar blijft, hoe goed u ook uw best doet om de zuurstof bij de wijn vandaan te houden. Een vacuümpomp met bijbehorende afsluitdop voor de fles wijn kan helpen om de wijn enkele dagen langer goed te houden, maar is geen wondermiddel.

Meer informatie over de houdbaarheid van rode wijn vindt u in ons blog: “houdbaarheid rode wijn

Rode wijn bewaren die dicht is

Hebt u een dichte fles rode wijn, dan kunt u deze langer bewaren dan een geopende fles. Hier enkele tips om uw rode wijn, ook bij langer bewaren, goed te houden.

Allereerst dient u de wijn bij een juiste temperatuur te bewaren. Bewaar uw wijn in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Temperatuurschommelingen beïnvloeden de staat van de wijn negatief. Leg uw wijn dus niet in de schuur waar het overdag warm wordt en ’s nachts juist vriest.

Vervolgens is het van belang een dichte fles rode wijn tijdens het bewaren te laten rusten. Leg de fles dus ergens neer waar hij niet in weg ligt en waar hij lange tijd kan blijven liggen.

Let er ook op dat u een dichte fles rode wijn liggend bewaart als u de fles langere tijd wilt bewaren. Op deze manier droogt de kurk niet uit.

Rode wijn in de koelkast bewaren?

Kan rode wijn in de koelkast bewaard worden na opening? De meningen zijn erover verdeeld. De meeste wijnkenners vinden het niet kunnen: rode wijn hoort op ‘kamertemperatuur’ bewaard en geserveerd te worden. Tegenwoordig gebeurt het echter steeds meer dat rode wijn in de koelkast bewaard wordt. Wel gaat het dan om de tijd die direct aan het serveren voorafgaat.

Het hangt maar net van uw smaak af of u rode wijn inderdaad vlak voor het serveren in de koelkast kunt zetten. In ieder geval is het serveren van rode wijn op ‘kamertemperatuur’ achterhaald: de huidige kamertemperatuur ligt in Nederland zo rond de 20 graden Celsius, of bijvoorbeeld zo’n 22 graden bij de koukleum thuis. Dit is niet de ideale bewaartemperatuur én drinktemperatuur van een rode wijn. Is uw wijn dus wel letterlijk op kamertemperatuur, dan kunt u overwegen deze kort voor serveren even in de koelkast te zetten. Het is een kwestie van smaak.

Wat is de ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn?

De ideale temperatuur om rode wijn te bewaren, is tussen de 10 en de 12 graden Celsius. Iets hoger of iets lager is niet erg. Het is vooral van belang dat de wijn bewaard wordt op een plek waar:

  • geen grote temperatuurschommelingen voorkomen;
  • de wijn ongestoord kan liggen en niet steeds verplaatst wordt;
  • niet in direct zonlicht ligt;
  • lichtcirculatie (maar geen tocht) is.

Het is niet verrassend dat wijn vroeger in wijnkelders werd bewaard. Deze kelders waren de perfecte plek om wijn te bewaren omdat ze, in een tijd waarin klimaatbeheersing nog niet ontwikkeld was, toch van nature aan de hierboven genoemde voorwaarden voldeden.

Uw rode wijn optimaal bewaard

Lang niet iedereen heeft een plek in huis die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Voor de liefhebbers van wijn die hun wijn graag op gepaste wijze genieten én op de juiste manier willen bewaren, is er daarom de wijnklimaatkast. Al vanaf 219 euro houdt u uw wijn altijd op exact de juiste temperatuur.

Meer weten over het bewaren van wijn of hulp bij uw keuze van een wijnklimaatkast? Neem gerust contact op voor informatie. Wij helpen u graag verder.

Bekijk onze top 5 wijnklimaatkasten