Smaak van de Wereld - Wijnklimaatkast Wine Klima D117

Type koeling van wijnklimaatkasten

Type koeling van wijnklimaatkasten

De wijnklimaatkasten in ons assortiment zijn onder te verdelen in drie type koelsystemen, namelijk Peltier, compressor en het wintersysteem. Maar we kunnen ons voorstellen dat u dit niet zo veel zegt, daarom leggen we de drie koeltechnieken voor u uit om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Peltier koeling (thermo-elektrisch)

Het Peltier element is een uitvinding waardoor er gekoeld kan worden zonder koudemiddel, zoals freon. De Peltier-technologie maakt gebruik van een thermo-elektrisch element dat ook wel beschreven wordt als een elektrische warmtepomp. Doordat er een stroombron tussen twee metalen oppervlaktes wordt gestuurd, komt er een warmteverplaatsing tot stand. Er wordt bij deze technologie geen gebruik gemaakt van bewegende elementen, waardoor de wijnklimaatkast vrijwel trillingsvrij is. Dit zogenoemde Peltier-effect is vernoemd naar zijn uitvinder Jean Charles Athanase Peltier. Met name de kleine wijnkoelers beschikken over een thermo-elektrische koeling in plaats van de traditionele compressor en koeler. Onderstaand ziet u een vereenvoudigde afbeelding van het betreffende element.

Voordelen van een thermo-electrisch koelsysteem:

 • compact en voordelig
 • geen koudemiddel nodig, milieuvriendelijk
 • geen trillingen, dit is erorm belangrijk is voor het bewaren van wijnen;
 • na het verplaatsen kan de wijnkoelkast na enkele momenten aangesloten worden;
 • fluisterstil.

Uiteraard zijn er ook ‘nadelen’ van dit soort koeling

 • Verbruikt iets meer energie
 • Koelt max. 15 graden t.o.v. de omgevingstemperatuur
 • Niet geschikt voor inbouw. Onderbouw is mogelijk mits voldoende ventilatie is voorzien

Let op! Als een wijnklimaatkast met een Peltier koelsysteem wordt getransporteerd tijdens vochtige weersomstandigheden moet u eerst een uur wachten voordat u de klimaatkast in gebruik gaat nemen. Er bestaat een mogelijkheid dat vocht (condens) zich heeft kunnen afzetten op het elektrische gedeelte in de wijnklimaatkast. Dit kan geen kwaad, maar laat de wijnklimaatkast eerst een tijd acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te staan.

De hieronder getoonde Wine Klima wijnklimaatkasten werken met een thermo-elektrische koeling

Compressor koeling

Bij grotere wijnklimaatkasten is thermo-electrische koeling qua vermogen niet toereikend en daardoor onvoldoende energie zuinig. Daarom zijn onze grotere modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van het natuurkundige principe dat voor het verdampen van een vloeistof warmte nodig is en dat voor het condenseren van een gas tot een vloeistof warmte moet worden afgevoerd.

De koeling ontstaat door het verdampen van een vloeibaar koudemiddel in een koeler (een warmtewisselaar). De voor het verdampen benodigde warmte wordt daarbij onttrokken aan te koelen lucht of water, die op zijn beurt dus in temperatuur daalt. Het verdampte koudemiddel wordt daarna uit de koeler bij een lage verdampingsdruk afgezogen en door een (koel)compressor verpompt naar een hogere druk (de condensatiedruk). Bij die hoge condensatiedruk wordt de bij het koelproces onttrokken warmte via de condensor (water- of luchtgekoeld) afgevoerd, totdat het gas tot een vloeistof condenseert met dezelfde druk als de condensatiedruk. Deze vloeistof wordt via een smoorklep (expansieventiel) weer ingespoten in de koeler. De vloeistof expandeert tijdens het inspuiten (expanderen) tot de lagere verdampingsdruk (vandaar de naam directe-expansiekoeling) waarna het verdampen (dus koelen) opnieuw begint.

Een vervuild luchtfilter in de te koelen luchtstroom, betekent minder lucht. Minder lucht resulteert in een slechtere warmteoverdracht en een lagere verdampingsdruk en daarmee een hoger energiegebruik. Regelmatige controle en zonodig vervangen van het luchtfilter en reinigen van het condensoroppervlak is een must voor een laag energiegebruik

Voordelen van een onze wijnklimaatkasten met compressor:

 • bevat een geringe hoeveelheid milieuvriendelijk koude middel: R600a;
 • door het speciale anti-trilsysteem blijft uw wijn vrij van trillingen wat enorm belangrijk is voor de kwaliteit van uw wijn;
 • fluisterstil;
 • energie zuinig;
 • Langere levensduur.
De hieronder getoonde Wine Klima wijnklimaatkasten werken met een compressor koeling

Wintersysteem

De compressorkoeling modellen van Wine Klima zijn voorzien van een volautomatisch wintersysteem. Dit wil zeggen dat er een verwarmingssysteem in werking treedt zo gauw de omgevingstemperatuur te laag wordt. Dankzij deze verwarming is het mogelijk om de klimaatkast in een onverwarmde (vorstvrije) ruimte te plaatsen, zoals een garage of kelder.

De hieronder getoonde Wine Klima wijnklimaatkasten zijn uitgerust met een verwarming.