Waar komen wijnen vandaan

De geschiedenis van wijn

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.

Hoe het begon

De eerste wijn vond waarschijnlijk zijn oorsprong in het Nabije Oosten, in Mesopotamië (het huidige Irak en het noordoosten van het huidige Syrië) of in de Kaukasus. Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn: de wijnbouwtraditie zou in dit land zo’n 7000 jaar teruggaan!

Wijn ontstond toen men erachter kwam dat je de vruchten van een wilde kruipplant kon laten vergisten en daardoor een drank kreeg die roesverwekkend is. Vanaf het moment dat deze kennis er is, is de kruipplant verbouwd met als doel om wijn te produceren. Het duurde niet lang voordat wijn zich verspreidde: Klein-Azië maakte er al snel kennis mee, evenals Griekenland. De Grieken en Phoeniciërs zorgde er vervolgens voor dat ook de landen langs de Zwarte en de Middellandse Zee kennismaakten met wijn.

Wijn in Europa: met dank aan de Romeinen

Het zijn de Romeinen die de wijn verspreidden over het grootste deel van Europa. Veel Europese gebieden die nu bekende wijngebieden zijn, zijn ten tijde van de Romeinen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux.

Wijn was toen echter nog wel anders dan nu: de wijn moest toen nog ‘op smaak gebracht worden’, en men wist niet hoe de wijn op een natuurlijk manier geconserveerd kon worden. Daarom voegde men kruiden, honing of hars toe aan de wijn.

Monniken en wijn

Ook monniken speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van de wijn. Na de ondergang van het Romeinse Rijk

Met dank aan de monniken heeft de wijnbouw de val van de Romeinen, de invallen van de Hunnen en de periode van volksverhuizingen overleefd. Kloosters bleven wijn verbouwen omdat deze wijn gebruikt werd tijdens de christelijke eredienst.

Vanaf de 9e eeuw nam de expansie van de wijnbouw een vlucht, doordat Karel de Grote het bouwen van nieuwe kloosters bevorderde. Dit had ook een positieve impact op de wijnbouw en op de verspreiding van wijnbouw in delen van huidig Frankrijk en Duitsland.

Expansie van de wijnbouw

De latere opkomst van de burgerij en van steden zorgde ervoor dat de wijnbouw nog verder opbloeide en groeide. Daarnaast zorgde een tijdelijk warm klimaat in Europa ervoor dat er rond het jaar 1500 een recordhoeveelheid aan druivenstokken was, verspreid over Europa. De omvang van de wijnbouw was toen zo groot dat er in Duitsland zo’n drie keer zo veel aangeplante wijngaarden waren als er nu zijn.

Rond het jaar 1600 ontstond er een internationale wijnhandel, met vooral Hollanders en Engelsen aan het roer. In die tijd werd min of meer vastgelegd welke gebieden welke soort wijnen gingen produceren.

Weer later veranderde de manier waarop wijn getransporteerd was. Dat waren eeuwenlang vaten geweest, maar in de 18e eeuw kwam de glazen fles erbij als mogelijkheid om wijn in op te slaan. Vooral topwijnen werden opgeslagen in glazen flessen. Een glazen fles werd met de mond geblazen. Uit deze stamt de standaardinhoud van een wijnfles van 75 centiliter. Dit was namelijk de flesmaat die een glasblazer met één keer uitblazen kon maken.

19e eeuw: vooruitgang en tegenslag

De 19e eeuw bracht zowel tegenslag als vooruitgang voor de wijnbouw. We zetten deze twee aspecten tegen elkaar af.

Tegenslag:

  • De druifluis phylloxera zorgde dat de Europese wijnbouw ingrijpend veranderde. Het vernietigde in Frankrijk na 1870 bijvoorbeeld zo’n 70% van alle wijnstokken. Bestrijden van de luis was vrijwel niet te doen. De enige manier waarop de luis kon worden tegengaan, bleek het enten van Europese druivenstukken op Amerikaanse onderstokken te zijn. Deze onderstokken zijn namelijk resistenter dan de Europese.

Vooruitgang:

  • Door de industrialisering en de vooruitgang van de techniek bloeiden sommige regio’s op door een veel betere ontsluiting dan voorheen. Wijngebieden in eerder slecht bereikbare gebieden floreerden door de nieuwe (transport)mogelijkheden en de groter wordende vraag. De Languedoc is een voorbeeld van een wijnregio die zich door de industriële revolutie duidelijk op de kaart zette.
  • De 19e eeuw is de bakermat van de moderne oenologie, de wetenschap van de bereiding van wijn. Dit hebben we te danken aan de Fransman Louis Pasteur, een geleerde die vele ontdekkingen deed op het gebied van alcoholische gisting.

Herkomst

Rond 1900 besefte men zich dat herkomstgebieden van wijn tegen misbruik van de naam moesten worden beschermd.

Hoewel sommige gebieden al eeuwen hun wijngebied door middel van wet- en regelgeving beschermden, was Frankrijk het eerste land dat de bescherming van haar wijngebieden landelijk regelde. De Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) stamt uit 1935 en is het Franse antwoord op de vraag hoe de wijngebieden tegen naammisbruik konden worden beschermd. Na Frankrijk gingen ook andere landen over tot gebiedsbescherming.

De naam van de producent werd ook steeds belangrijker in de loop van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het belang van de individuele product nog meer boven: waar handelshuizen eerst wijnen van verschillende afkomsten vermengden tot een standaardwijn, bracht nu elke producten zijn eigen, unieke wijn op de markt. Dit maakte de diversiteit in wijnen op de markt veel groter.

De 20e eeuw stond vooral in het teken van de techniek. Technische vooruitgang bracht verschillende grote veranderingen teweeg in de manier waarop wijn verbouwd, gebotteld en bewaard werd. De intrede van roestvrij staal en de mogelijkheid van temperatuurcontrole zorgen bijvoorbeeld voor een veel hogere kwaliteit van de wijn.

Opkomst van de Nieuwe Wereld

Niet alleen in Europa en het Middellandse Zeegebied werd wijn verbouwd. Ook buiten deze gebieden bestond de wijnbouw al of kwam deze op. De Spanjaarden introduceerden bijvoorbeeld de wijnbouw in hun kolonies in Zuid-Amerika, de Engelsen in Australië en Noord-Amerika en de Nederlanders in Zuid-Afrika.

Zo kenden niet alleen Europese landen als Frankrijk, Italië en Duitsland in de tweede helft van de 19e eeuw een bloeiende wijnindustrie, maar werd er in bijvoorbeeld Australië, Californië en Chili ook volop wijn verbouwd.

Classificatie van wijn

De manier waarop wijn geclassificeerd wordt, is afhankelijk van de regelgeving van elk land afzonderlijk. Zo wordt kwaliteit gegarandeerd. Wordt een wijn ondergebracht onder een bepaalde classificatie, dan zijn er voor deze classificatie regels waaraan de wijn moet voldoen. Deze regels slaan bijvoorbeeld op het vinificatieproces, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het type druif dat gebruikt wordt, de behandeling van de druivenstokken, de opbrengst per hectare land en het alcoholgehalte van de wijn.

Een wijn is lang niet altijd beter als deze hoger gekwalificeerd wordt. Dit komt door een aantal factoren:

  • De oogst van een bepaald jaar wordt elk jaar opnieuw beoordeeld aan de hand van een wijnbeoordelingssysteem. Dit houdt dus in dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.
  • Een ‘goed wijnjaar’ hoeft niets te zeggen. Een wijnboer kan hier natuurlijk wel optimaal gebruik van maken.
  • Sommige wijnboeren weten van eenvoudige druiven uit eenvoudige wijngaarden een goede wijn te maken. Beroemde wijngaarden of wijnhuizen kunnen echter ook ‘teren’ op hun goede naam van weleer, ook al leveren zij nu niet meer de kwaliteit die zij in hun hoogtijdagen leverden.

Welke wijn komt waar vandaan?

Hieronder kunt u per wijn informatie vinden over waar hij vandaan komt. Ook wordt per wijn een korte uitleg gegeven.

Frankrijk

Bordeaux

Een wijn met ‘chateau’ in de naam houdt in dat het een duurdere wijn is die afkomstig is van een bepaald stuk grond. Het betreft hier dus geen mix van wijnen van verschillende grondstukken. Dit zijn de duurdere bordeauxwijnen. Een ‘Grand Vin’ is de belangrijkste wijn die een bepaald chateau verbouwt.

Draagt de wijn de naam van een handelshuis, dan gaat het om relatief goedkope wijnen die in grote hoeveelheden zijn geproduceerd.

Verschillende types:

  • Regionaal
    • AC Bordeaux (rode of droge witte wijn)
    • Claret (de Engelse benaming van een rode bordeaux)
    • AC Bordeaux Supérieur (heeft een lager alcoholpercentage dan een standaard AC Bordeaux)
  • Médoc (rode wijn)
    • AC Médoc
    • AC Haut-Medoc
    • AC Pauillac
    • AC Margaux
    • Cru bourgeois (classificatie voor chateaux in de Médoc. Van goede kwaliteit, maar niet zo goed als de Grand Cru)
  • Graves (rode en droge witte wijn)
    • AC Graves
    • AC Pessac-Léognan (nog beter deel van Graves)
    • Cru Classé (Best chateaux, allen binnen Pessac-Léognan)
  • Saint- Émilion (rode wijn)
    • AC Saint-Émilion
    • AC Saint-Émilion Grand Cru (van superieure kwaliteit)
  • Pomerol (rode wijn)
    • AC Pomerol

Bourgogne

De beste wijnen komen uit Côte d’Or: Côte de Nuits in het noorden en Côte de Beaune in het zuiden.

Deze wijnen dragen meestal de naam van de gemeente waar ze verbouwd zijn, niet van de druivensoort.

Een domaine is een producent van wijn die voor die wijn enkel druiven uit eigen wijngaard gebruikt.

  • Regionaal
    • AC Bourgogne (rode of witte wijn)
  • Côte d’Or (rode wijn)
    • AC Gevrey-Chambertin
    • AC Nuits-Saint-Georges
    • AC Beaune
    • AC Pommard
  • Chablis (witte wijn)
    • AC Chablis
    • AC Chablis Premier Cru (wijn van de betere wijngaard)
    • AC Chablis Grand Cru (wijn van de allerbeste wijngaarden)
  • Côte d’Or
    • AC Meursalt
    • AC Puligny-Montrachet
  • Mâconnais
    • AC Mâcon
    • AC Mâcon-Villages (wijn van de beste wijngaarden van de Mâconnais)
    • AC Pouilly Fuissé

Beaujolais

Een beaujolais is een rode wijn van de Gamaydruif. De body van deze wijn is licht tot medium. Meestal is houtrijping op deze wijn van toepassing, met gemiddeld tot hoge zuren. Het tanninegehalte is laag en de rodefruitaroma’s zijn uitgesproken.

Deze wijn wordt jong en fruitig gedronken. Enkel de AC Morgon en de AC Moulin-a-vent kunnen in de fles rijpen.

Verschillende types:

    • AC Beaujolais
    • AC Beaujolais Nouveau (zeer lichte beaujolais die in november op de markt komt)
    • AC Beaujolais Villages (wijnen uit het noorden van de omgeving, van superieure kwaliteit)

Elzas

    • AC Alsace
    • AC Alsace Grand Cru (uit superieure wijngaard)
    • Riesling
    • Pinot gris (volle witte wijn die droog, halfzoet of zoet is, met kruidige smaken van tropisch fruit)
    • Gewürztraminer (intens geparfumeerde witte wijn, droog of halfzoet, met veel body en alcohol. Bloemig parfum van tropisch en steenfruit)
    • Pinot blanc en muskaat (verfrissende wijn die niet-houtgerijpt is. Droog maar ok lichte rode wijn)

Loiredal

  • Centrale wijngaarden: de belangrijkste appellations
    • AC Sancerre
    • AC Pouilly-Fumé
  • Touraine en Anjou Saumur (halfzoet, niet-houtgerijpt, medium body, veel zuur, ook droge en zoete witte wijn)
    • AC Vouvray (beste van de chenin blanc wijnen: droog/halfzoet/zoet)
    • AC Saumur (zowel topwijn als goedkope bulkwijnen: droog/halfzoet/zoet)
    • AC Touraine (sauvignon blanc of chenin blanc, goedkope droge witte wijn)
    • AC Coteaux du Layon (chenin blanc, zoet)
  • Touraine en Anjou Saumur (rosé, halfzoet en zoet)
    • AC Rosé d’Anjou
    • AC Cabernet d’Anjou
  • Touraine en Anjou Saumur (rood, lichte tot medium body, hoge zuren, licht tot gemiddeld gehalte tannine)
    • AC Chinon
    • AC Bourgueil
  • Nantais (wit, van muscadet, licht fruit, medium body, droog, niet-houtgerijpt. ‘Sur lie’ betekent dat de wijn uit een vat komt waarin dode gistcellen de wijn meer body en complexiteit hebben gegeven)
    • AC Muscadet
    • Muscadet-Sèvre et Maine AC (subregio, goede wijnen)

Rhônedal

  • Noordelijk Rhônegebied
    • AC Hermitage
    • AC Crozes-Hermitage
    • AC Côte-Rôtie
  • Zuidelijk Rhônegebied
    • AC Côtes du Rhône
    • AC Chateauneuf-du-Pape
    • AC Côtes du Rhône Villages (subregio met intense, complexe wijnen)

Languedoc-Roussillon

Uit de regio Languedoc-Roussillon komt het grootste gedeelte van de Vins de Pays d’Oc. De meeste wijnen uit deze regio zijn rood en een mix van lokale druivensoorten. Uit deze regio komen maar weinig topwijnen, maar vooral veel goedkopere wijnen. Het gaat bij de Vins de Pays om grote hoeveelheden wijn van internationale druiven. Op het etiket staat vermeld of het om een variëteit of een blend gaat.

    • AC Languedoc
    • AC Minervois
    • AC Côtes du Rousillon
    • AC Corbières

Duitsland

– Wijnen van niet-traditionele variëteiten in basiskwaliteitscategorie: Tafelwein of Landwein

– Belangrijkste kwaliteitswijnen vallen onder: QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) of Prädikatswein.

– Binnen pradikatswein, verschillende namen mbt suikergehalte. In toenemende rijpheid: (op alle druivenvariëteiten toepassing)

o Kabinett

o Spätlese

o Auslese

o Beerenauslese en Eiswein

o Trockenbeerenauslese

– Classic: Droge kwaliteitswijn

– Selection: Droge wijn van rijpere druiven

– Belangrijkste regio’s voor Rieslings: Mosel, Rheingau en Pfalz

– Bulkwijnen: Meestal van andere druivenvariëteiten

o Voorbeelden: Müller-thurgau, silvaner

o Heel sterk geparfumeerd fruit, en hoog suikergehalte.

o Weinig body, halfzoet en gemiddeld tot hoog zuurgehalte

o Regio: Rheinhessen en Pfalz

§ Genaamd: Liebfraumilch, vergelijkbaar met Hock.

Beiden QbA

Italië

– Etiketten:

o Classico: aanduiding van klassieke kern, meestal beste wijnen

o Riserva: geeft aan dat wijn op vat en in fles gerijpt is. Minimumperiode voorgeschreven door wet

– Beroemdste wijnen zijn uit Piemonte:

o Barolo en Barbaresco

§ Gemaakt van nebbiolodruif

§ Volle wijnen met veel tannine alcohol en zuur

§ Rood fruit met bloemige en aardse tonen, die na een tijd veranderen in vegetale en dierlijke componenten.

o Ook uit piemonte, wijn van druig barbera

§ Lichte tannines, veel zuur en roodfruit

§ Meeste in contact met eikenhout

– DOC Valpolicella

o Belangrijkste rode-wijn regio in Noordoost-Italië

o Gemaakt van mengsel, met corvina voornaamste.

o Veelal bulkwijnen, licht body, kleur, smaak en tannine

o Gemiddeld tot hoge zuurgraad

o Duurdere meer complexe smaken richting gekookt fruit

– Chianti

o Toscane, centraal-intalie

o Blend van varieteiten, sangiovese overheerst

o Medium body, veel tannine en zuur

o Rood fruit samen met stoffige aardse tonen

o Goedkope bulkwijn

o Betere chianti uit DOCG Chianti classico en DOCG Chianti ruffina

– DOC Montepulciano d’Abruzzo

o Medium body, gemaakt van montepulciano druif

o Diepe kleur, gemiddeld tannine en zuurgehalte, smaken van rood fruit en soms koffie

– ZUID ITALIE

o Veel wijn van hoge kwaliteit

o Primitivo en negroamaro en agliancio belangrijkste variëteiten

§ Dieprode wijn met intense smaak veel tannine en hoge zuurgraad

§ Bittere smaken samen met rood en zwart gedroogd fruit

§ Primitivo: Hoog alcoholpercentage

– Sicilie

o Veel anonieme goedkope bulkwijnen

– Regio’s voor witte wijn

o Pinot grigio

§ Noordoost italie

§ Droog, niet-houtgerijpt, lichte tot medium body veel zuur.

§ Eenvoudige wijnen.

o Pinot bianco

§ Vergelijkbaar met niet-houtgerijpte Chardonnay

o Verdicchio

§ Veel zuren

§ Strakke en droge wijn

§ Oostkust

o Soave, Frascati, Orvieto

§ Qua volume belangrijkste

§ Droge lichte wijn met gemiddelde zuren en neutrale smaak

§ Ook goede: Soave en Orvieto, erg verfrissend. Frascati is voller/ meer body

Spanje

– Wet eist minimumperiode van rijping op de fles. Varierend per regio

o In toenemende leeftijd:

§ Crianza

§ Reserva

§ Gran Reserva

Rode gran reserva is soms bleek en granaatachtig van kleur.

Beste zeer complex

– Joven = niet op houten vaten gerijpt

– Beste regio: DOCa Rioja

o Belangrijkste druif: tempranillo

o Medium tot veel body. Gemiddelde zuren en tannines.

o Tempranillo vaak gemengd met garnacha (grenache). Geeft hoog alcoholpercentage en kruidige tonen en lichte tannines

o Karakter door rijping op eikenhouten vaten

§ Hierdoor zachte tannines en kokos/vanillesmaken

§ Vooral in gran reservas hartige plantaardige en dierlijke smaken.

– DO Ribera del Duero

o Ook van tempranillo

o Tonen van zwart fruit en getoaste eikenhout smaken

– DO Navaraa

o Tempranillo gemengd met international druivenvarieteiten

– Ook uit Catalunya rode kwaliteitswijnen van tempranillo, garnacha en internationale varieteiten.

– Witte wijnen:

o Rias baixas en Rueda

§ Modern fruitig en opwekkend zuur

o Catalunya produceert veel stijlen.

o Witte rioja is volle wijn met noot en eikenhoutachtige smaken, ook al zonder houtrijping

– Bulkwijnen in allerlei stijlen (rood, wit, rosé, droog, halfzoet, zoet)

o DO La Mancha

o DO Valdepeñas

o DO Valencia.

Portugal

– Belangrijkste kwaliteitsregios:

o Douro, Dão, Bairrada

§ Vroeger met veel tannine en zuur.

Nnu zachter en fruitiger, hier is lange flesrijping voor nodig

o Zuidoosten produceert volle rode wijnen van lokale/ internationale varieteiten

§ Donker fruit en specerijen, opgehaald door eikenhout.

– Bulkwijnen:

o DOC Vinho Verde.

§ Niet houtgerijpt, lichte body, weinig alcohol, veel zuur en licht sprankelend.

§ Lokale markt: droog. Internationale markt: halfzoet

o Rosés lijken op vinho verder.

§ Halfzoet, veel zuren, licht mousserend. Met smaken naar rood fruit

Zuid-Afrika

– Wijngaarden rond kaap de goede hoop.

– Districten dicht bij de kust profiteren het meest van koele oceaanwind à grootste potentieel voor wijnen van topkwaliteit

– WO = Wine of Origin . Opgezet om regionale benamingen te controleren.

– Belangrijkste WO’s voor productie van kwaliteitswijn:

o Cabernet Sauvignon en merlot (incl. Blends)

§ Coastal (kustgebied)

§ Stellenbosch

o Chardonnay

§ Coastal

o Sauvignon Blanc

§ Coastal

§ Constantia

– Chenin blanc veel verbouwd. Vooral voor goedkope witte wijnen

o Veel: medium body, droog of tikje zoet. Smaken van citrus en hoog zuurgehalte

o Topkwaliteit chenin blancs:

§ Enkelen eikenhout

o Veel in blends gebruikt, bijvoorbeeld met chardonnay

§ Functie: maakt productie van grote volumes tegen lage prijs mogelijk en draagt verfrissend zuur en citrusfruit bij

– Pinotage

o Blauwe druif, speciaal voor hete klimaat ontwikkeld.

o Typisch vol, met gemiddeld tanninegehalte en roodfruitsmaken. Vergezeld met vegetale en dierlijke tonen

Australië

– Behalve hunter valley, vooral langs de zuidkust, vanwege koude zuidelijke oceanen.

– Belangrijkste varieteiten: Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, semillon en riesling.

– Belangrijkste gebieden:

o Shiraz (bijna alle regio’s)

§ Barossa valley

§ Hunter valley

§ McLaren Vale

§ West Victoria

§ West Australia

o Chardonnay

§ Adelaide hills

§ Hunter valley

o Cabernet Sauvignon

§ Margaret river

§ Coonawarra

o Sémillon

§ Hunter Valley

o Riesling

§ Clare Valley

§ Eden Valley

– Goedkope massale wijn voornamelijk van druiven in hete landinwaartse gebieden.

– Bij hogere prijs, groter aandeel van bovengenoemde kwaliteitsdruiven

– Hunter Valley Semillon

o Droog, licht weinig alcohol maar veel zuur.

o Na enkele jaren, niet meer jonge aroma’s van citrusfruit maar complexe smaken.

o Semillon uit andere delen zijn eenvoudiger met medium body en citrusfruitsmaak tot intens vegetale en uitgesproken wijnen.

Nieuw-Zeeland

– Veelal te bergachtig, de belangrijkste regios in oostkust.

– Belangrijkste locaties voor productie:

o Sauvignon Blanc

§ Marlborough

o Chardonnay

§ Gisborne

§ Hawkes bay

§ Marlborough

o Pinot Noir

§ Martinborough

§ Marlborough

§ Central Otago

o Cabernet Sauvignon en merlot (+blends)

§ Hawkes Bay

– Ook mooie wijnen van Elzasvariëteiten, vooral in koelere delen zuidereiland

Verenigde Staten

– Vage herkomstbenamingen zoals Coastal en Californië

– Beste locaties: Oregon en Washington (Noordelijk)

– Grootste gedeelte van goedkope productie in central valley in Californië. Erg heet

– Belangrijkste locaties

o Cabernet Sauvignon en Merlot (+blends)

§ Napa Valley

§ Sonoma County

o Chardonnay

§ Carneros

§ Napa Valley

§ Washington State

o Sauvignon Blanc

§ Napa Valley

o Pinot Noir

§ Carneros

§ Sonoma County

§ Oregon State

– Zinfandel

o Blauwe druivenvariëteit van groot belang voor goede wijnen in californië.

o Op z’n best in droge rode wijnen, maar veel gebruikt in zoete, fruitige rosé.

§ Veel body en alcohol, en smaken naar zwart fruit, gedroogd fruit en zoete kruiden.

o Meest complexe wijnen van oude wijnstokken. Soms 100+ jaar oud

Chili

– Meeste wijnstokken aangeplant in het dal van Central Valley, tussen Andes en kust.

o Beste locaties daar waar er een koel briesje is

– Belangrijkste locaties:

o Cabernet Sauvignon

§ Central Valley

§ Rapel Valley

§ Maipo Valley

o Chardonnay

§ Central Valley

§ Casablanca Valley

o Sauvignon blanc

§ Casablanca Valley

– Carmenère

o Belangrijke blauwe druif.

o Oorspronkelijk bordeauxvariëteit die tegelijk met cabernet sauvignon en merlot naar Chili kwam.

§ Vaak hiermee gemengd

o Cepagewijnen hiervan hebben diepe kleur, medium of volle body, gemiddeld of hoog zuurgehalte en veel tannine.

o Smaakt naar donker fruit, en peperige kruiden.

o Bij niet rijp, sterke smaken van groene paprika en boontjes.

Argentinië

– Beste locaties profiteren van hoge ligging, vanwege lagere temperaturen

– Malbec

o Belangrijkste druif voor beste en duurste rode wijnen

o Van oorsprong Bordeauxvariëteit die volle wijnen met gemiddeld of hoog tanninegehalte geeft.

§ Daardoor soms geschikt voor rijping

o Donkerfruitkarakter met kruidige smaken.

o Beste wijnen op eikenhout gerijpt.

o Gebruikelijk om te mengen met cabernet sauvignon of merlot.

o Meeste wijnstokken in Mendoza

– Torrontés

o Lokale specialiteit voor witte wijnen.

o Aromatische variëteit die droge witte wijnen geeft met medium body, hoog alcoholgehalte, gemiddelde zuurgraad en uitgesproken fruitige/bloemige aromas.

o Beste kwaliteit komt uit Cafayate-regio

o Belangrijkste locaties

Chardonnay

§  Mendoza

Cabernet Sauvignon en merlot

§  Mendoa

§  Cafayate