Waar komen wijnen vandaan

De geschiedenis van wijn

De geschiedenis van de wijnbouw gaat duizenden jaren terug. Het is een bijzonder rijke geschiedenis. Immers, wijn is van het prille begin af aan nauw verbonden geweest met cultuur in de breedste zin deswoords. Met eten en drinken, met religie, met kunst, maar ook met de vormgeving van het landschap. Kortom: wijn is een cultuurhistorisch fenomeen bij uitstek!

Hoe het begon

Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat! De geschiedenis van wijn is begonnen op het moment waarop men ontdekte dat men de vruchten van een wilde kruipplant tot een roesverwekkende drank kon laten vergisten. Door die wilde plant te veredelen en te geleiden werden de resultaten steeds beter. De wijnbouw begon zich al spoedig te verspreiden over Klein Azië en Griekenland, en, door toedoen van Phoeniciërs en Grieken, langs de kusten van Zwarte en de Middellandse Zee.

Romeinse beschavingsdrang

Voor de verspreiding van de wijncultuur in het grootste deel van Europa zijn de Romeinen verantwoordelijk geweest. Als bezetters weliswaar, maar toch. Vrijwel alle klassieke Europese wijngebieden hebben hun ontstaan aan hen te danken, van Bordeaux tot Roemenië en van Catalonië tot de Moezel. Ze waren ook de eersten die bepaalde wijnen met naam en toenaam vermeldden, met als beroemdste de Falerner.

Het ging overigens wel vaak om wijnen die met allerhande middelen ‘op smaak’ gebracht werden. De kennis van de wijnmakers stond in deze tijd namelijk op een laag peil, althans naar de maatstaven van vandaag. Hoe men een wijn op een natuurlijke manier kon conserveren wist men niet. Toevoeging van honing, kruiden (à la glühwein) of hars (zoals nog altijd in retsina!) bood echter uitkomst.

Met dank aan de monniken

Na de ondergang van het Romeinse rijk volgde een periode van grote turbulentie, met invallen van Hunnen en volksverhuizingen. De wijnbouw heeft deze ‘duistere’ periode enkel kunnen overleven dankzij de inspanningen van kloosters. In de christelijke eredienst kon men niet zonder wijn, dus er rustte op de monniken een bijna heilige plicht om de kennis van het wijn maken te bewaren. Ze hebben dat tot eind 18e eeuw gedaan!

Vanaf de 9e eeuw, toen de wijn liefhebbende keizer Karel de Grote (Charlemagne) het in een groot deel van West Europa voor het zeggen had, kwam de expansie van de wijnbouw goed op gang. Hij stimuleerde de bouw van nieuwe kloosters en daarmee de verbreiding van de wijnbouw in delen van het huidige Duitsland en Frankrijk. In de Bourgogne bijvoorbeeld, waar een van de beroemdste witte wijngaarden nu zijn naam draagt, Corton-Charlemagne.

Weer wat later droeg de opkomst van de steden en de burgerij bij tot een verdere bloei van wijnbouw en wijnhandel. Mede dankzij een tijdelijke opwarming van het klimaat in Europa bereikte de aanplant van druivenstokken rond 1500 zelfs een recordomvang. Ter illustratie: in Duitsland was in die tijd drie keer zo veel wijngaard aangeplant als nu!

Schepen en flessen

Rond 1600 deed zich een interessant verschijnsel voor. Hollanders en Engelsen gingen zich toen op grote schaal bezighouden met de internationale wijnhandel. En ze gingen in hoge mate bepalen wat voor wijn een streek diende te produceren.

Tot in de 18e eeuw werd alle wijn getransporteerd en bewaard in vaten. De bewaarmogelijkheden waren daardoor uiterst beperkt. Het gebruik van goed afsluitbare flessen zou daar echter verandering in brengen. Het zal geen verbazing wekken dat die flessen vooral gebruikt werden voor topwijnen. Daartoe behoorden onder meer de wijnen van de huidige Premiers Crus in Bordeaux, met voorop Château Haut-Brion. Flessen werden in die tijd met de mond geblazen. Met één keer uitblazen kon een glasblazer een fles vormen met een inhoud van ongeveer 75 centiliter. Later zou dit de standaardmaat worden.

Tegenslag en vooruitgang

De 19e eeuw was voor de wijnbouw de eeuw van de van grote hoogte- en dieptepunten. In heel Europa dreigden wijngaarden voorgoed te verdwijnen bij gebrek aan effectieve bestrijdingsmiddelen. De enige remedie bleek (en is nog steeds) het enten van Europese druivenstokken op resistente Amerikaanse onderstokken.

Als gevolg van de phylloxera veranderde de Europese wijnbouw ingrijpend. Phylloxera (de druifluis daktulosphaira vitifoliae) is een bladluizensoort uit de familie phylloxeridae.

Deze luis is een zeer schadelijke voor druivenplanten De soort is afkomstig uit Noord-Amerika en is door de mens naar Europa gebracht. Met name in de negentiende eeuw heeft deze soort ervoor gezorgd dat een groot deel van de Europese wijngaarden werd vernietigd, in Frankrijk bezweek na 1870 ongeveer 70% van alle planten. Het bestrijden van de druifluis was vrijwel onmogelijk.

De 19e eeuw is ook de eeuw van de techniek en industrialisering. De groei van de steden en de aanleg van spoorwegen veroorzaakten nieuwe behoeften en mogelijkheden. Wijngebieden die eerder slechts voor eigen behoefte hadden geproduceerd, veranderden door de ontsluiting plotseling in regio’s met nationale betekenis. De Languedoc is in dit opzicht al weer een schoolvoorbeeld.

In de 19e eeuw is ook de grondslag gelegd voor de moderne oenologie, de wetenschap van de wijnbereiding. Dat gebeurde door de Franse geleerde Louis Pasteur. Van de vele ontdekkingen die hij deed is die van het hoe en waarom van de alcoholische gisting wellicht de belangrijkste.

Herkomst

Eind 19e begin 20e eeuw groeide het besef dat namen van herkomstgebieden beschermd moesten worden tegen misbruik. In Frankrijk resulteerde dat in 1935 in de creatie van appellations d’originecontrôlées. Weliswaar waren eeuwen eerder al individuele gebieden als Chianti en de Douro (de portstreek) door regelgeving afgebakend en beschermd, op nationaal vlak had Frankrijk de primeur. Andere landen zouden dit voorbeeld volgen.

Het belang van individuele eigenschappen van een wijn is in de loop van de 20e eeuw alleen nog maar groter geworden. Behalve het herkomstgebied werd ook de naam van de producent een indicatie voor de kwaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog ging de individuele, zelf bottelende producent geleidelijk aan de plaats innemen van de handelshuizen die in de regel verschillende basiswijnen, afkomstig van diverse producenten, mengden tot één standaardwijn. Dit betekende automatisch een grotere diversiteit in het aanbod.

De 20e eeuw is, meer nog dan de 19e, de eeuw van de techniek geweest. Zowel in de wijngaard als in de kelder. Trefwoorden: rationalisatie, mechanisatie, controle van het totale productieproces. Zo lang techniek geen doel op zich is, maar dient als ondersteuning van wat de natuur te bieden heeft, het terroir (bodem, klimaat, ligging) en van de intuïtieve creativiteit van de wijnmaker.

Dankzij beter wijngaard beheer zijn de opbrengsten fors gestegen. In de kelder hebben het gebruik van roestvrij staal en temperatuurcontrole gezorgd voor een gemiddeld veel hoger kwaliteitsniveau. De Nieuwe Wereld heeft in dit opzicht de Oude de weg gewezen.

Opkomst van de Nieuwe Wereld

De Nieuwe Wereld is de verzamelnaam voor al die wijnlanden die buiten Europa en het Middellandse Zeegebied liggen. Nieuw is in dit geval nogal betrekkelijk, want tal van landen kennen een wijngeschiedenis die een paar eeuwen oud is. De introductie van de wijnbouw gebeurde door de Spanjaarden in hun kolonies in Zuid- en Midden-Amerika, door de Nederlanders in Zuid-Afrika en door de Engelsen in Noord-Amerika en Australië.

Maar ere wie ere toekomt, Fransen, Italianen en Duitsers waren meestal de echte pioniers op het gebied van het daadwerkelijke wijn maken. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond er in landen als Australië, Chili en Californië een wijnindustrie met een serieuze omvang. De productie was meestal alleen voor de lokale behoefte en de warmte in sommige landen van invloed op de stijl van de wijnen. Die waren vaak alcoholisch en zoet. Net als in Europa kende men ook de nodige ups en downs, met als beruchtste voorbeeld de Drooglegging in Amerika.

De classificatie van wijn wordt beschreven in wetten en regelgeving van landen afzonderlijk. Dit om kwaliteit naar de consument te kunnen
garanderen. Ook is de classificatie belangrijk omdat de wijnen die onder een bepaalde classificatie hangen gebonden zijn aan regelgeving over bijvoorbeeld het vinificatieproces, de behandeling van de druivenstokken, het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, druivenras, opbrengst per hectare en alcoholgehalte.

Maar een hogere kwalificatienorm is niet altijd een garantie voor een “betere” wijn, dit weet men pas nadat elk jaar de nieuwe oogst wordt beoordeeld door middel van een wijnbeoordelingssysteem.

In alle wijnlanden van de wereld zijn er wijnboeren en wijnhuizen die van eenvoudige druiven uit eenvoudige wijngaarden toch goede wijn kunnen maken. Een “goed wijnjaar” is ook geen garantie voor een goede wijn. De wijnboer kan hier natuurlijk wel optimaal gebruik van maken. Goede wijnmakers echter, zijn ook in staat om in minder goede wijnjaren een acceptabele wijn te produceren. Omgekeerd zijn er beroemde wijngaarden of wijnhuizen die “teren” op hun naam van weleer, maar nu de kwaliteit niet meer kunnen waarmaken.

Hieronder kunt u vinden waar de verschillende wijnen vandaan komen. Hierbij krijgt u korte uitleg  horende bij diverse wijnen.

Frankrijk

Bordeaux:

– Chateau vormt belangrijkste merknaam duurdere wijnen uit bordeaux. Dit geeft aan dat wijn van een vastomschreven stuk grond afkomstig is. Niet een mix van wijnen.

– Namen van handelshuizen zijn meestal laaggeprijsde wijnen die in grote hoeveelheid worden geproduceerd

– ‘Grand Vin’ is de belangrijkste wijn van een chateau

– Verschillende types:

● Regionaal

 • AC Bordeaux: rode en droge witte wijn.
 • Claret: engelse term voor rode bordeaux
 • Ac bordeaux superieur: benaming voor bordeaux met hoger alcoholpercentage dan normale AC Bordeaux.

● Médoc (alleen rood)

 • AC Médoc
 • AC Haut-Medoc
 • AC Pauillac
 • AC Margaux
 • Cru bourgeois: een classificatie voor chateaux in de médoc die goede kwaliteit is, maar beneden Grand Crú

● Graves (Rood en droge wit)

 • AC Graves
 • AC Pessac-Léognan: nog beter deel van graves
 • Cru Classé: Best chateaux. Allen binnen pessac Leognan

● Saint emillion (alleen rode wijn)

 • AC Saint emillion
 • AC Saint Emillion grand cru: een wijn van superieure kwaliteit

● Pomerol (alleen rode wijn)

 • AC Pomerol

Bourgogne:

– Beste wijnen komen uit Cote D’Or en zijn onderverdeeld in Cote de nuits in noorden, en cote de Beaune in het zuiden

– Meestal namen van de gemeente, druivenvariëteit zelden genoemd.

– Domaine is een producent die uitsluitend wijn maakt van druiven die in eigen wijngaarden groeien.

– Regionaal: AC Bourgogne: rode of witte wijnen

– Rode bourgogne:

● Cote d’Or

 • AC Gevrey-Chambertin
 • AC Nuits-Saint-Georges
 • AC Beaune
 • AC Pommard

– Witte bourgogne

● Chablis

 • AC Chablis
 • AC Chablis Premier cru: Wijn van betere wijngaard
 • AC Chablis Grand Cru: Wijn van de allerbesete wijngaarden

● Côte d’Or

 • AC Puligny-Montrachet
 • AC Meursalt

● Mâconnais

 • AC Mâcon
 • AC Mâcon-Villages: wijn van de beste wijngaarden binnen de Mâconnais
 • AC Pouilly Fuissé

Beaujolais:

– Rode wijnen van gamaydruif, met lichte tot mediumbody

– Meestal houtrijping, gemiddeld tot hoge zuren

– Laag tanninegehalte en uitgesproken rode fruit aroma’s

– Drinken als ze jong en fruitig zijn (AC Morgon en AC Moulin-a-vent kunnen rijpen op fles)

– Types:

 • AC Beaujolais
 • AC Beaujolais Nouveau: Heel lichte beaujolais, komt in november op de markt
 • AC Beaujolais villages: Wijnen van superieure kwaliteit van granietheuvels in noorden. Hierbinnen tien dorpen van de beste wijnen. Naam n.a.v. het dorp

Elzas:

– Ac Alsace

– AC Alsace Grand cru: wijn van superieure wijngaard

– Riesling komt uit deze regio

– Pinot gris:

● Volle witte wijnen, droog/halfzoet/zoet

● Kruidige smaken van tropisch fruit

– Gewurztraminer

● Levert intens geparfumeerde witte wijnen op.

● Droog/halfzoet. Veel body en alcohol

● Typisch bloemig parfum, tropisch en steenfruit.

● Beste jong en fruitig

– Ook verfrissende niet-houtgerijpte wijnen van pinot blanc en muskaat. Droog, maar ook lichte rode wijn

 

Loiredal:

– Centrale wijngaarden:

● Belangrijkste appelations: AC Sancerre, AC Pouilly-Fumé

– Touraine en Anjou-Saumur (wit)

● Chenin blanc wordt gebruikt voor witte wijnen.

● Halfzoet en niet houtgerijpt. Medium body en veel zuur

● Citrus, groen en tropisch fruit.

● Ook droog en zoete witte wijnen

● Belangrijkste appelations:

 • AC Vouvray: beste voor wijnen van chenin blanc (droog/halfzoet/zoet)
 • AC Touraine: goedope droge witte van sauvignon blanc of chenin blanc
 • AC Saumur: zowel topwijn als goedkope bulkwijnen (droog/halfzoet/zoet)
 • AC Coteaux du layon: zoete Chenin-Blanc

– Touraine en Anjou Saumur (rosé)

● Halfzoete en zoete rosé

 • AC Rosé D’anjou
 • AC Cabernet D’anjou

– Touraine en Anjou Saumur (rood)

● Van cabernet-franc, rode wijnen met lichte tot medium body

● Hoge zuren, licht tot gemiddeld tannine-gehalte.

● Ook plantaardige smaken

● Belangrijkste appelations;

 • AC Chinon
 • AC Bourgueil

– Nantais

● Witte wijnen van muscadet

● Medium body, droog, niet-houtgerijpt.

● Licht, bijna neutraal fruit.

● Appelations

 • AC Muscadet
 • Muscadet-Sèvre et Maine AC: grote subregio die beter wijnen maakt
 • ‘Sur Lie’: Gebottelde wijn komt uit vat waarin dode gistcellen, achtergebleven na fermentatie. Meer body en complexiteit aan wijn.

Het Rhônedal:

– Belangrijkste appelations

● Noordelijk rhônegebied

 • AC Crozes-Hermitage
 • AC Hermitage
 • AC Côte-Rôtie

● Zuidelijk Rhônegebied

 • AC Chateauneuf-du-pape
 • AC Cotes du rhone
 • AC Cotes du rhone villages: goede subregio, wijnen intenser en complexer

Languedoc-Roussillon:

– Grootste deel van vins de pays (Vin de pays d’Oc

– Meeste rood, en blend van lokale druivenvariëteiten

– Vaak blend met grenache en tegenwoordig Syrah

● Met grenache: vol van rood fruit

– Topwijnen uit deze regio erg weinig. Veel goedkope simpele wijn

 • AC Languedoc
 • AC Minervois
 • AC Corbières
 • AC Côtes du rousillon

Vins de Pays:

– Grote hoeveelheden goedkope wijn van internationale druiven.

– Variëteit of blend staat op etiket

– Vins de pays d’Oc belangrijkste.

 

Duitsland

– Wijnen van niet-traditionele variëteiten in basiskwaliteitscategorie: Tafelwein of Landwein

– Belangrijkste kwaliteitswijnen vallen onder: QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) of Prädikatswein.

– Binnen pradikatswein, verschillende namen mbt suikergehalte. In toenemende rijpheid: (op alle druivenvariëteiten toepassing)

o Kabinett

o Spätlese

o Auslese

o Beerenauslese en Eiswein

o Trockenbeerenauslese

– Classic: Droge kwaliteitswijn

– Selection: Droge wijn van rijpere druiven

– Belangrijkste regio’s voor Rieslings: Mosel, Rheingau en Pfalz

– Bulkwijnen: Meestal van andere druivenvariëteiten

o Voorbeelden: Müller-thurgau, silvaner

o Heel sterk geparfumeerd fruit, en hoog suikergehalte.

o Weinig body, halfzoet en gemiddeld tot hoog zuurgehalte

o Regio: Rheinhessen en Pfalz

§ Genaamd: Liebfraumilch, vergelijkbaar met Hock.

Beiden QbA

 

Italië

– Etiketten:

o Classico: aanduiding van klassieke kern, meestal beste wijnen

o Riserva: geeft aan dat wijn op vat en in fles gerijpt is. Minimumperiode voorgeschreven door wet

– Beroemdste wijnen zijn uit Piemonte:

o Barolo en Barbaresco

§ Gemaakt van nebbiolodruif

§ Volle wijnen met veel tannine alcohol en zuur

§ Rood fruit met bloemige en aardse tonen, die na een tijd veranderen in vegetale en dierlijke componenten.

o Ook uit piemonte, wijn van druig barbera

§ Lichte tannines, veel zuur en roodfruit

§ Meeste in contact met eikenhout

– DOC Valpolicella

o Belangrijkste rode-wijn regio in Noordoost-Italië

o Gemaakt van mengsel, met corvina voornaamste.

o Veelal bulkwijnen, licht body, kleur, smaak en tannine

o Gemiddeld tot hoge zuurgraad

o Duurdere meer complexe smaken richting gekookt fruit

– Chianti

o Toscane, centraal-intalie

o Blend van varieteiten, sangiovese overheerst

o Medium body, veel tannine en zuur

o Rood fruit samen met stoffige aardse tonen

o Goedkope bulkwijn

o Betere chianti uit DOCG Chianti classico en DOCG Chianti ruffina

– DOC Montepulciano d’Abruzzo

o Medium body, gemaakt van montepulciano druif

o Diepe kleur, gemiddeld tannine en zuurgehalte, smaken van rood fruit en soms koffie

– ZUID ITALIE

o Veel wijn van hoge kwaliteit

o Primitivo en negroamaro en agliancio belangrijkste variëteiten

§ Dieprode wijn met intense smaak veel tannine en hoge zuurgraad

§ Bittere smaken samen met rood en zwart gedroogd fruit

§ Primitivo: Hoog alcoholpercentage

– Sicilie

o Veel anonieme goedkope bulkwijnen

– Regio’s voor witte wijn

o Pinot grigio

§ Noordoost italie

§ Droog, niet-houtgerijpt, lichte tot medium body veel zuur.

§ Eenvoudige wijnen.

o Pinot bianco

§ Vergelijkbaar met niet-houtgerijpte Chardonnay

o Verdicchio

§ Veel zuren

§ Strakke en droge wijn

§ Oostkust

o Soave, Frascati, Orvieto

§ Qua volume belangrijkste

§ Droge lichte wijn met gemiddelde zuren en neutrale smaak

§ Ook goede: Soave en Orvieto, erg verfrissend. Frascati is voller/ meer body

 

Spanje

 

– Wet eist minimumperiode van rijping op de fles. Varierend per regio

o In toenemende leeftijd:

§ Crianza

§ Reserva

§ Gran Reserva

Rode gran reserva is soms bleek en granaatachtig van kleur.

Beste zeer complex

– Joven = niet op houten vaten gerijpt

– Beste regio: DOCa Rioja

o Belangrijkste druif: tempranillo

o Medium tot veel body. Gemiddelde zuren en tannines.

o Tempranillo vaak gemengd met garnacha (grenache). Geeft hoog alcoholpercentage en kruidige tonen en lichte tannines

o Karakter door rijping op eikenhouten vaten

§ Hierdoor zachte tannines en kokos/vanillesmaken

§ Vooral in gran reservas hartige plantaardige en dierlijke smaken.

– DO Ribera del Duero

o Ook van tempranillo

o Tonen van zwart fruit en getoaste eikenhout smaken

– DO Navaraa

o Tempranillo gemengd met international druivenvarieteiten

– Ook uit Catalunya rode kwaliteitswijnen van tempranillo, garnacha en internationale varieteiten.

– Witte wijnen:

o Rias baixas en Rueda

§ Modern fruitig en opwekkend zuur

o Catalunya produceert veel stijlen.

o Witte rioja is volle wijn met noot en eikenhoutachtige smaken, ook al zonder houtrijping

– Bulkwijnen in allerlei stijlen (rood, wit, rosé, droog, halfzoet, zoet)

o DO La Mancha

o DO Valdepeñas

o DO Valencia.

 

Portugal

– Belangrijkste kwaliteitsregios:

o Douro, Dão, Bairrada

§ Vroeger met veel tannine en zuur.

Nnu zachter en fruitiger, hier is lange flesrijping voor nodig

o Zuidoosten produceert volle rode wijnen van lokale/ internationale varieteiten

§ Donker fruit en specerijen, opgehaald door eikenhout.

– Bulkwijnen:

o DOC Vinho Verde.

§ Niet houtgerijpt, lichte body, weinig alcohol, veel zuur en licht sprankelend.

§ Lokale markt: droog. Internationale markt: halfzoet

o Rosés lijken op vinho verder.

§ Halfzoet, veel zuren, licht mousserend. Met smaken naar rood fruit

 

Zuid Afrika

– Wijngaarden rond kaap de goede hoop.

– Districten dicht bij de kust profiteren het meest van koele oceaanwind à grootste potentieel voor wijnen van topkwaliteit

– WO = Wine of Origin . Opgezet om regionale benamingen te controleren.

– Belangrijkste WO’s voor productie van kwaliteitswijn:

o Cabernet Sauvignon en merlot (incl. Blends)

§ Coastal (kustgebied)

§ Stellenbosch

o Chardonnay

§ Coastal

o Sauvignon Blanc

§ Coastal

§ Constantia

– Chenin blanc veel verbouwd. Vooral voor goedkope witte wijnen

o Veel: medium body, droog of tikje zoet. Smaken van citrus en hoog zuurgehalte

o Topkwaliteit chenin blancs:

§ Enkelen eikenhout

o Veel in blends gebruikt, bijvoorbeeld met chardonnay

§ Functie: maakt productie van grote volumes tegen lage prijs mogelijk en draagt verfrissend zuur en citrusfruit bij

– Pinotage

o Blauwe druif, speciaal voor hete klimaat ontwikkeld.

o Typisch vol, met gemiddeld tanninegehalte en roodfruitsmaken. Vergezeld met vegetale en dierlijke tonen

 

Australië

– Behalve hunter valley, vooral langs de zuidkust, vanwege koude zuidelijke oceanen.

– Belangrijkste varieteiten: Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, semillon en riesling.

– Belangrijkste gebieden:

o Shiraz (bijna alle regio’s)

§ Barossa valley

§ Hunter valley

§ McLaren Vale

§ West Victoria

§ West Australia

o Chardonnay

§ Adelaide hills

§ Hunter valley

o Cabernet Sauvignon

§ Margaret river

§ Coonawarra

o Sémillon

§ Hunter Valley

o Riesling

§ Clare Valley

§ Eden Valley

– Goedkope massale wijn voornamelijk van druiven in hete landinwaartse gebieden.

– Bij hogere prijs, groter aandeel van bovengenoemde kwaliteitsdruiven

– Hunter Valley Semillon

o Droog, licht weinig alcohol maar veel zuur.

o Na enkele jaren, niet meer jonge aroma’s van citrusfruit maar complexe smaken.

o Semillon uit andere delen zijn eenvoudiger met medium body en citrusfruitsmaak tot intens vegetale en uitgesproken wijnen.

 

Nieuw Zeeland

– Veelal te bergachtig, de belangrijkste regios in oostkust.

– Belangrijkste locaties voor productie:

o Sauvignon Blanc

§ Marlborough

o Chardonnay

§ Gisborne

§ Hawkes bay

§ Marlborough

o Pinot Noir

§ Martinborough

§ Marlborough

§ Central Otago

o Cabernet Sauvignon en merlot (+blends)

§ Hawkes Bay

– Ook mooie wijnen van Elzasvariëteiten, vooral in koelere delen zuidereiland

 

Verenigde Staten

– Vage herkomstbenamingen zoals Coastal en Californië

– Beste locaties: Oregon en Washington (Noordelijk)

– Grootste gedeelte van goedkope productie in central valley in Californië. Erg heet

– Belangrijkste locaties

o Cabernet Sauvignon en Merlot (+blends)

§ Napa Valley

§ Sonoma County

o Chardonnay

§ Carneros

§ Napa Valley

§ Washington State

o Sauvignon Blanc

§ Napa Valley

o Pinot Noir

§ Carneros

§ Sonoma County

§ Oregon State

– Zinfandel

o Blauwe druivenvariëteit van groot belang voor goede wijnen in californië.

o Op z’n best in droge rode wijnen, maar veel gebruikt in zoete, fruitige rosé.

§ Veel body en alcohol, en smaken naar zwart fruit, gedroogd fruit en zoete kruiden.

o Meest complexe wijnen van oude wijnstokken. Soms 100+ jaar oud

 

Chili

– Meeste wijnstokken aangeplant in het dal van Central Valley, tussen Andes en kust.

o Beste locaties daar waar er een koel briesje is

– Belangrijkste locaties:

o Cabernet Sauvignon

§ Central Valley

§ Rapel Valley

§ Maipo Valley

o Chardonnay

§ Central Valley

§ Casablanca Valley

o Sauvignon blanc

§ Casablanca Valley

– Carmenère

o Belangrijke blauwe druif.

o Oorspronkelijk bordeauxvariëteit die tegelijk met cabernet sauvignon en merlot naar Chili kwam.

§ Vaak hiermee gemengd

o Cepagewijnen hiervan hebben diepe kleur, medium of volle body, gemiddeld of hoog zuurgehalte en veel tannine.

o Smaakt naar donker fruit, en peperige kruiden.

o Bij niet rijp, sterke smaken van groene paprika en boontjes.

 

Argentinië

– Beste locaties profiteren van hoge ligging, vanwege lagere temperaturen

– Malbec

o Belangrijkste druif voor beste en duurste rode wijnen

o Van oorsprong Bordeauxvariëteit die volle wijnen met gemiddeld of hoog tanninegehalte geeft.

§ Daardoor soms geschikt voor rijping

o Donkerfruitkarakter met kruidige smaken.

o Beste wijnen op eikenhout gerijpt.

o Gebruikelijk om te mengen met cabernet sauvignon of merlot.

o Meeste wijnstokken in Mendoza

– Torrontés

o Lokale specialiteit voor witte wijnen.

o Aromatische variëteit die droge witte wijnen geeft met medium body, hoog alcoholgehalte, gemiddelde zuurgraad en uitgesproken fruitige/bloemige aromas.

o Beste kwaliteit komt uit Cafayate-regio

o Belangrijkste locaties

Chardonnay

§  Mendoza

Cabernet Sauvignon en merlot

§  Mendoa

§  Cafayate