Waar komen wijnen vandaan

De geschiedenis van wijn

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.

Hoe het begon

De eerste wijn vond waarschijnlijk zijn oorsprong in het Nabije Oosten, in Mesopotamië (het huidige Irak en het noordoosten van het huidige Syrië) of in de Kaukasus. Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn: de wijnbouwtraditie zou in dit land zo’n 7000 jaar teruggaan!

Wijn ontstond toen men erachter kwam dat je de vruchten van een wilde kruipplant kon laten vergisten en daardoor een drank kreeg die roesverwekkend is. Vanaf het moment dat deze kennis er is, is de kruipplant verbouwd met als doel om wijn te produceren. Het duurde niet lang voordat wijn zich verspreidde: Klein-Azië maakte er al snel kennis mee, evenals Griekenland. De Grieken en Phoeniciërs zorgde er vervolgens voor dat ook de landen langs de Zwarte en de Middellandse Zee kennismaakten met wijn.

Wijn in Europa: met dank aan de Romeinen

Het zijn de Romeinen die de wijn verspreidden over het grootste deel van Europa. Veel Europese gebieden die nu bekende wijngebieden zijn, zijn ten tijde van de Romeinen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux.

Wijn was toen echter nog wel anders dan nu: de wijn moest toen nog ‘op smaak gebracht worden’, en men wist niet hoe de wijn op een natuurlijk manier geconserveerd kon worden. Daarom voegde men kruiden, honing of hars toe aan de wijn.

Monniken en wijn

Ook monniken speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van de wijn. Na de ondergang van het Romeinse Rijk

Met dank aan de monniken heeft de wijnbouw de val van de Romeinen, de invallen van de Hunnen en de periode van volksverhuizingen overleefd. Kloosters bleven wijn verbouwen omdat deze wijn gebruikt werd tijdens de christelijke eredienst.

Vanaf de 9e eeuw nam de expansie van de wijnbouw een vlucht, doordat Karel de Grote het bouwen van nieuwe kloosters bevorderde. Dit had ook een positieve impact op de wijnbouw en op de verspreiding van wijnbouw in delen van huidig Frankrijk en Duitsland.

Expansie van de wijnbouw

De latere opkomst van de burgerij en van steden zorgde ervoor dat de wijnbouw nog verder opbloeide en groeide. Daarnaast zorgde een tijdelijk warm klimaat in Europa ervoor dat er rond het jaar 1500 een recordhoeveelheid aan druivenstokken was, verspreid over Europa. De omvang van de wijnbouw was toen zo groot dat er in Duitsland zo’n drie keer zo veel aangeplante wijngaarden waren als er nu zijn.

Rond het jaar 1600 ontstond er een internationale wijnhandel, met vooral Hollanders en Engelsen aan het roer. In die tijd werd min of meer vastgelegd welke gebieden welke soort wijnen gingen produceren.

Weer later veranderde de manier waarop wijn getransporteerd was. Dat waren eeuwenlang vaten geweest, maar in de 18e eeuw kwam de glazen fles erbij als mogelijkheid om wijn in op te slaan. Vooral topwijnen werden opgeslagen in glazen flessen. Een glazen fles werd met de mond geblazen. Uit deze stamt de standaardinhoud van een wijnfles van 75 centiliter. Dit was namelijk de flesmaat die een glasblazer met één keer uitblazen kon maken.

19e eeuw: vooruitgang en tegenslag

De 19e eeuw bracht zowel tegenslag als vooruitgang voor de wijnbouw. We zetten deze twee aspecten tegen elkaar af.

Tegenslag:

 • De druifluis phylloxera zorgde dat de Europese wijnbouw ingrijpend veranderde. Het vernietigde in Frankrijk na 1870 bijvoorbeeld zo’n 70% van alle wijnstokken. Bestrijden van de luis was vrijwel niet te doen. De enige manier waarop de luis kon worden tegengaan, bleek het enten van Europese druivenstukken op Amerikaanse onderstokken te zijn. Deze onderstokken zijn namelijk resistenter dan de Europese.

Vooruitgang:

 • Door de industrialisering en de vooruitgang van de techniek bloeiden sommige regio’s op door een veel betere ontsluiting dan voorheen. Wijngebieden in eerder slecht bereikbare gebieden floreerden door de nieuwe (transport)mogelijkheden en de groter wordende vraag. De Languedoc is een voorbeeld van een wijnregio die zich door de industriële revolutie duidelijk op de kaart zette.
 • De 19e eeuw is de bakermat van de moderne oenologie, de wetenschap van de bereiding van wijn. Dit hebben we te danken aan de Fransman Louis Pasteur, een geleerde die vele ontdekkingen deed op het gebied van alcoholische gisting.

Herkomst

Eind 19e begin 20e eeuw groeide het besef dat namen van herkomstgebieden beschermd moesten worden tegen misbruik. In Frankrijk resulteerde dat in 1935 in de creatie van appellations d’originecontrôlées. Weliswaar waren eeuwen eerder al individuele gebieden als Chianti en de Douro (de portstreek) door regelgeving afgebakend en beschermd, op nationaal vlak had Frankrijk de primeur. Andere landen zouden dit voorbeeld volgen.

Het belang van individuele eigenschappen van een wijn is in de loop van de 20e eeuw alleen nog maar groter geworden. Behalve het herkomstgebied werd ook de naam van de producent een indicatie voor de kwaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog ging de individuele, zelf bottelende producent geleidelijk aan de plaats innemen van de handelshuizen die in de regel verschillende basiswijnen, afkomstig van diverse producenten, mengden tot één standaardwijn. Dit betekende automatisch een grotere diversiteit in het aanbod.

De 20e eeuw is, meer nog dan de 19e, de eeuw van de techniek geweest. Zowel in de wijngaard als in de kelder. Trefwoorden: rationalisatie, mechanisatie, controle van het totale productieproces. Zo lang techniek geen doel op zich is, maar dient als ondersteuning van wat de natuur te bieden heeft, het terroir (bodem, klimaat, ligging) en van de intuïtieve creativiteit van de wijnmaker.

Dankzij beter wijngaard beheer zijn de opbrengsten fors gestegen. In de kelder hebben het gebruik van roestvrij staal en temperatuurcontrole gezorgd voor een gemiddeld veel hoger kwaliteitsniveau. De Nieuwe Wereld heeft in dit opzicht de Oude de weg gewezen.

Opkomst van de Nieuwe Wereld

De Nieuwe Wereld is de verzamelnaam voor al die wijnlanden die buiten Europa en het Middellandse Zeegebied liggen. Nieuw is in dit geval nogal betrekkelijk, want tal van landen kennen een wijngeschiedenis die een paar eeuwen oud is. De introductie van de wijnbouw gebeurde door de Spanjaarden in hun kolonies in Zuid- en Midden-Amerika, door de Nederlanders in Zuid-Afrika en door de Engelsen in Noord-Amerika en Australië.

Maar ere wie ere toekomt, Fransen, Italianen en Duitsers waren meestal de echte pioniers op het gebied van het daadwerkelijke wijn maken. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond er in landen als Australië, Chili en Californië een wijnindustrie met een serieuze omvang. De productie was meestal alleen voor de lokale behoefte en de warmte in sommige landen van invloed op de stijl van de wijnen. Die waren vaak alcoholisch en zoet. Net als in Europa kende men ook de nodige ups en downs, met als beruchtste voorbeeld de Drooglegging in Amerika.

De classificatie van wijn wordt beschreven in wetten en regelgeving van landen afzonderlijk. Dit om kwaliteit naar de consument te kunnen
garanderen. Ook is de classificatie belangrijk omdat de wijnen die onder een bepaalde classificatie hangen gebonden zijn aan regelgeving over bijvoorbeeld het vinificatieproces, de behandeling van de druivenstokken, het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, druivenras, opbrengst per hectare en alcoholgehalte.

Maar een hogere kwalificatienorm is niet altijd een garantie voor een “betere” wijn, dit weet men pas nadat elk jaar de nieuwe oogst wordt beoordeeld door middel van een wijnbeoordelingssysteem.

In alle wijnlanden van de wereld zijn er wijnboeren en wijnhuizen die van eenvoudige druiven uit eenvoudige wijngaarden toch goede wijn kunnen maken. Een “goed wijnjaar” is ook geen garantie voor een goede wijn. De wijnboer kan hier natuurlijk wel optimaal gebruik van maken. Goede wijnmakers echter, zijn ook in staat om in minder goede wijnjaren een acceptabele wijn te produceren. Omgekeerd zijn er beroemde wijngaarden of wijnhuizen die “teren” op hun naam van weleer, maar nu de kwaliteit niet meer kunnen waarmaken.

Hieronder kunt u vinden waar de verschillende wijnen vandaan komen. Hierbij krijgt u korte uitleg  horende bij diverse wijnen.

Frankrijk

Bordeaux:

– Chateau vormt belangrijkste merknaam duurdere wijnen uit bordeaux. Dit geeft aan dat wijn van een vastomschreven stuk grond afkomstig is. Niet een mix van wijnen.

– Namen van handelshuizen zijn meestal laaggeprijsde wijnen die in grote hoeveelheid worden geproduceerd

– ‘Grand Vin’ is de belangrijkste wijn van een chateau

– Verschillende types:

● Regionaal

 • AC Bordeaux: rode en droge witte wijn.
 • Claret: engelse term voor rode bordeaux
 • Ac bordeaux superieur: benaming voor bordeaux met hoger alcoholpercentage dan normale AC Bordeaux.

● Médoc (alleen rood)

 • AC Médoc
 • AC Haut-Medoc
 • AC Pauillac
 • AC Margaux
 • Cru bourgeois: een classificatie voor chateaux in de médoc die goede kwaliteit is, maar beneden Grand Crú

● Graves (Rood en droge wit)

 • AC Graves
 • AC Pessac-Léognan: nog beter deel van graves
 • Cru Classé: Best chateaux. Allen binnen pessac Leognan

● Saint emillion (alleen rode wijn)

 • AC Saint emillion
 • AC Saint Emillion grand cru: een wijn van superieure kwaliteit

● Pomerol (alleen rode wijn)

 • AC Pomerol

Bourgogne:

– Beste wijnen komen uit Cote D’Or en zijn onderverdeeld in Cote de nuits in noorden, en cote de Beaune in het zuiden

– Meestal namen van de gemeente, druivenvariëteit zelden genoemd.

– Domaine is een producent die uitsluitend wijn maakt van druiven die in eigen wijngaarden groeien.

– Regionaal: AC Bourgogne: rode of witte wijnen

– Rode bourgogne:

● Cote d’Or

 • AC Gevrey-Chambertin
 • AC Nuits-Saint-Georges
 • AC Beaune
 • AC Pommard

– Witte bourgogne

● Chablis

 • AC Chablis
 • AC Chablis Premier cru: Wijn van betere wijngaard
 • AC Chablis Grand Cru: Wijn van de allerbesete wijngaarden

● Côte d’Or

 • AC Puligny-Montrachet
 • AC Meursalt

● Mâconnais

 • AC Mâcon
 • AC Mâcon-Villages: wijn van de beste wijngaarden binnen de Mâconnais
 • AC Pouilly Fuissé

Beaujolais:

– Rode wijnen van gamaydruif, met lichte tot mediumbody

– Meestal houtrijping, gemiddeld tot hoge zuren

– Laag tanninegehalte en uitgesproken rode fruit aroma’s

– Drinken als ze jong en fruitig zijn (AC Morgon en AC Moulin-a-vent kunnen rijpen op fles)

– Types:

 • AC Beaujolais
 • AC Beaujolais Nouveau: Heel lichte beaujolais, komt in november op de markt
 • AC Beaujolais villages: Wijnen van superieure kwaliteit van granietheuvels in noorden. Hierbinnen tien dorpen van de beste wijnen. Naam n.a.v. het dorp

Elzas:

– Ac Alsace

– AC Alsace Grand cru: wijn van superieure wijngaard

– Riesling komt uit deze regio

– Pinot gris:

● Volle witte wijnen, droog/halfzoet/zoet

● Kruidige smaken van tropisch fruit

– Gewurztraminer

● Levert intens geparfumeerde witte wijnen op.

● Droog/halfzoet. Veel body en alcohol

● Typisch bloemig parfum, tropisch en steenfruit.

● Beste jong en fruitig

– Ook verfrissende niet-houtgerijpte wijnen van pinot blanc en muskaat. Droog, maar ook lichte rode wijn

 

Loiredal:

– Centrale wijngaarden:

● Belangrijkste appelations: AC Sancerre, AC Pouilly-Fumé

– Touraine en Anjou-Saumur (wit)

● Chenin blanc wordt gebruikt voor witte wijnen.

● Halfzoet en niet houtgerijpt. Medium body en veel zuur

● Citrus, groen en tropisch fruit.

● Ook droog en zoete witte wijnen

● Belangrijkste appelations:

 • AC Vouvray: beste voor wijnen van chenin blanc (droog/halfzoet/zoet)
 • AC Touraine: goedope droge witte van sauvignon blanc of chenin blanc
 • AC Saumur: zowel topwijn als goedkope bulkwijnen (droog/halfzoet/zoet)
 • AC Coteaux du layon: zoete Chenin-Blanc

– Touraine en Anjou Saumur (rosé)

● Halfzoete en zoete rosé

 • AC Rosé D’anjou
 • AC Cabernet D’anjou

– Touraine en Anjou Saumur (rood)

● Van cabernet-franc, rode wijnen met lichte tot medium body

● Hoge zuren, licht tot gemiddeld tannine-gehalte.

● Ook plantaardige smaken

● Belangrijkste appelations;

 • AC Chinon
 • AC Bourgueil

– Nantais

● Witte wijnen van muscadet

● Medium body, droog, niet-houtgerijpt.

● Licht, bijna neutraal fruit.

● Appelations

 • AC Muscadet
 • Muscadet-Sèvre et Maine AC: grote subregio die beter wijnen maakt
 • ‘Sur Lie’: Gebottelde wijn komt uit vat waarin dode gistcellen, achtergebleven na fermentatie. Meer body en complexiteit aan wijn.

Het Rhônedal:

– Belangrijkste appelations

● Noordelijk rhônegebied

 • AC Crozes-Hermitage
 • AC Hermitage
 • AC Côte-Rôtie

● Zuidelijk Rhônegebied

 • AC Chateauneuf-du-pape
 • AC Cotes du rhone
 • AC Cotes du rhone villages: goede subregio, wijnen intenser en complexer

Languedoc-Roussillon:

– Grootste deel van vins de pays (Vin de pays d’Oc

– Meeste rood, en blend van lokale druivenvariëteiten

– Vaak blend met grenache en tegenwoordig Syrah

● Met grenache: vol van rood fruit

– Topwijnen uit deze regio erg weinig. Veel goedkope simpele wijn

 • AC Languedoc
 • AC Minervois
 • AC Corbières
 • AC Côtes du rousillon

Vins de Pays:

– Grote hoeveelheden goedkope wijn van internationale druiven.

– Variëteit of blend staat op etiket

– Vins de pays d’Oc belangrijkste.

 

Duitsland

– Wijnen van niet-traditionele variëteiten in basiskwaliteitscategorie: Tafelwein of Landwein

– Belangrijkste kwaliteitswijnen vallen onder: QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) of Prädikatswein.

– Binnen pradikatswein, verschillende namen mbt suikergehalte. In toenemende rijpheid: (op alle druivenvariëteiten toepassing)

o Kabinett

o Spätlese

o Auslese

o Beerenauslese en Eiswein

o Trockenbeerenauslese

– Classic: Droge kwaliteitswijn

– Selection: Droge wijn van rijpere druiven

– Belangrijkste regio’s voor Rieslings: Mosel, Rheingau en Pfalz

– Bulkwijnen: Meestal van andere druivenvariëteiten

o Voorbeelden: Müller-thurgau, silvaner

o Heel sterk geparfumeerd fruit, en hoog suikergehalte.

o Weinig body, halfzoet en gemiddeld tot hoog zuurgehalte

o Regio: Rheinhessen en Pfalz

§ Genaamd: Liebfraumilch, vergelijkbaar met Hock.

Beiden QbA

 

Italië

– Etiketten:

o Classico: aanduiding van klassieke kern, meestal beste wijnen

o Riserva: geeft aan dat wijn op vat en in fles gerijpt is. Minimumperiode voorgeschreven door wet

– Beroemdste wijnen zijn uit Piemonte:

o Barolo en Barbaresco

§ Gemaakt van nebbiolodruif

§ Volle wijnen met veel tannine alcohol en zuur

§ Rood fruit met bloemige en aardse tonen, die na een tijd veranderen in vegetale en dierlijke componenten.

o Ook uit piemonte, wijn van druig barbera

§ Lichte tannines, veel zuur en roodfruit

§ Meeste in contact met eikenhout

– DOC Valpolicella

o Belangrijkste rode-wijn regio in Noordoost-Italië

o Gemaakt van mengsel, met corvina voornaamste.

o Veelal bulkwijnen, licht body, kleur, smaak en tannine

o Gemiddeld tot hoge zuurgraad

o Duurdere meer complexe smaken richting gekookt fruit

– Chianti

o Toscane, centraal-intalie

o Blend van varieteiten, sangiovese overheerst

o Medium body, veel tannine en zuur

o Rood fruit samen met stoffige aardse tonen

o Goedkope bulkwijn

o Betere chianti uit DOCG Chianti classico en DOCG Chianti ruffina

– DOC Montepulciano d’Abruzzo

o Medium body, gemaakt van montepulciano druif

o Diepe kleur, gemiddeld tannine en zuurgehalte, smaken van rood fruit en soms koffie

– ZUID ITALIE

o Veel wijn van hoge kwaliteit

o Primitivo en negroamaro en agliancio belangrijkste variëteiten

§ Dieprode wijn met intense smaak veel tannine en hoge zuurgraad

§ Bittere smaken samen met rood en zwart gedroogd fruit

§ Primitivo: Hoog alcoholpercentage

– Sicilie

o Veel anonieme goedkope bulkwijnen

– Regio’s voor witte wijn

o Pinot grigio

§ Noordoost italie

§ Droog, niet-houtgerijpt, lichte tot medium body veel zuur.

§ Eenvoudige wijnen.

o Pinot bianco

§ Vergelijkbaar met niet-houtgerijpte Chardonnay

o Verdicchio

§ Veel zuren

§ Strakke en droge wijn

§ Oostkust

o Soave, Frascati, Orvieto

§ Qua volume belangrijkste

§ Droge lichte wijn met gemiddelde zuren en neutrale smaak

§ Ook goede: Soave en Orvieto, erg verfrissend. Frascati is voller/ meer body

 

Spanje

 

– Wet eist minimumperiode van rijping op de fles. Varierend per regio

o In toenemende leeftijd:

§ Crianza

§ Reserva

§ Gran Reserva

Rode gran reserva is soms bleek en granaatachtig van kleur.

Beste zeer complex

– Joven = niet op houten vaten gerijpt

– Beste regio: DOCa Rioja

o Belangrijkste druif: tempranillo

o Medium tot veel body. Gemiddelde zuren en tannines.

o Tempranillo vaak gemengd met garnacha (grenache). Geeft hoog alcoholpercentage en kruidige tonen en lichte tannines

o Karakter door rijping op eikenhouten vaten

§ Hierdoor zachte tannines en kokos/vanillesmaken

§ Vooral in gran reservas hartige plantaardige en dierlijke smaken.

– DO Ribera del Duero

o Ook van tempranillo

o Tonen van zwart fruit en getoaste eikenhout smaken

– DO Navaraa

o Tempranillo gemengd met international druivenvarieteiten

– Ook uit Catalunya rode kwaliteitswijnen van tempranillo, garnacha en internationale varieteiten.

– Witte wijnen:

o Rias baixas en Rueda

§ Modern fruitig en opwekkend zuur

o Catalunya produceert veel stijlen.

o Witte rioja is volle wijn met noot en eikenhoutachtige smaken, ook al zonder houtrijping

– Bulkwijnen in allerlei stijlen (rood, wit, rosé, droog, halfzoet, zoet)

o DO La Mancha

o DO Valdepeñas

o DO Valencia.

 

Portugal

– Belangrijkste kwaliteitsregios:

o Douro, Dão, Bairrada

§ Vroeger met veel tannine en zuur.

Nnu zachter en fruitiger, hier is lange flesrijping voor nodig

o Zuidoosten produceert volle rode wijnen van lokale/ internationale varieteiten

§ Donker fruit en specerijen, opgehaald door eikenhout.

– Bulkwijnen:

o DOC Vinho Verde.

§ Niet houtgerijpt, lichte body, weinig alcohol, veel zuur en licht sprankelend.

§ Lokale markt: droog. Internationale markt: halfzoet

o Rosés lijken op vinho verder.

§ Halfzoet, veel zuren, licht mousserend. Met smaken naar rood fruit

 

Zuid Afrika

– Wijngaarden rond kaap de goede hoop.

– Districten dicht bij de kust profiteren het meest van koele oceaanwind à grootste potentieel voor wijnen van topkwaliteit

– WO = Wine of Origin . Opgezet om regionale benamingen te controleren.

– Belangrijkste WO’s voor productie van kwaliteitswijn:

o Cabernet Sauvignon en merlot (incl. Blends)

§ Coastal (kustgebied)

§ Stellenbosch

o Chardonnay

§ Coastal

o Sauvignon Blanc

§ Coastal

§ Constantia

– Chenin blanc veel verbouwd. Vooral voor goedkope witte wijnen

o Veel: medium body, droog of tikje zoet. Smaken van citrus en hoog zuurgehalte

o Topkwaliteit chenin blancs:

§ Enkelen eikenhout

o Veel in blends gebruikt, bijvoorbeeld met chardonnay

§ Functie: maakt productie van grote volumes tegen lage prijs mogelijk en draagt verfrissend zuur en citrusfruit bij

– Pinotage

o Blauwe druif, speciaal voor hete klimaat ontwikkeld.

o Typisch vol, met gemiddeld tanninegehalte en roodfruitsmaken. Vergezeld met vegetale en dierlijke tonen

 

Australië

– Behalve hunter valley, vooral langs de zuidkust, vanwege koude zuidelijke oceanen.

– Belangrijkste varieteiten: Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, semillon en riesling.

– Belangrijkste gebieden:

o Shiraz (bijna alle regio’s)

§ Barossa valley

§ Hunter valley

§ McLaren Vale

§ West Victoria

§ West Australia

o Chardonnay

§ Adelaide hills

§ Hunter valley

o Cabernet Sauvignon

§ Margaret river

§ Coonawarra

o Sémillon

§ Hunter Valley

o Riesling

§ Clare Valley

§ Eden Valley

– Goedkope massale wijn voornamelijk van druiven in hete landinwaartse gebieden.

– Bij hogere prijs, groter aandeel van bovengenoemde kwaliteitsdruiven

– Hunter Valley Semillon

o Droog, licht weinig alcohol maar veel zuur.

o Na enkele jaren, niet meer jonge aroma’s van citrusfruit maar complexe smaken.

o Semillon uit andere delen zijn eenvoudiger met medium body en citrusfruitsmaak tot intens vegetale en uitgesproken wijnen.

 

Nieuw Zeeland

– Veelal te bergachtig, de belangrijkste regios in oostkust.

– Belangrijkste locaties voor productie:

o Sauvignon Blanc

§ Marlborough

o Chardonnay

§ Gisborne

§ Hawkes bay

§ Marlborough

o Pinot Noir

§ Martinborough

§ Marlborough

§ Central Otago

o Cabernet Sauvignon en merlot (+blends)

§ Hawkes Bay

– Ook mooie wijnen van Elzasvariëteiten, vooral in koelere delen zuidereiland

 

Verenigde Staten

– Vage herkomstbenamingen zoals Coastal en Californië

– Beste locaties: Oregon en Washington (Noordelijk)

– Grootste gedeelte van goedkope productie in central valley in Californië. Erg heet

– Belangrijkste locaties

o Cabernet Sauvignon en Merlot (+blends)

§ Napa Valley

§ Sonoma County

o Chardonnay

§ Carneros

§ Napa Valley

§ Washington State

o Sauvignon Blanc

§ Napa Valley

o Pinot Noir

§ Carneros

§ Sonoma County

§ Oregon State

– Zinfandel

o Blauwe druivenvariëteit van groot belang voor goede wijnen in californië.

o Op z’n best in droge rode wijnen, maar veel gebruikt in zoete, fruitige rosé.

§ Veel body en alcohol, en smaken naar zwart fruit, gedroogd fruit en zoete kruiden.

o Meest complexe wijnen van oude wijnstokken. Soms 100+ jaar oud

 

Chili

– Meeste wijnstokken aangeplant in het dal van Central Valley, tussen Andes en kust.

o Beste locaties daar waar er een koel briesje is

– Belangrijkste locaties:

o Cabernet Sauvignon

§ Central Valley

§ Rapel Valley

§ Maipo Valley

o Chardonnay

§ Central Valley

§ Casablanca Valley

o Sauvignon blanc

§ Casablanca Valley

– Carmenère

o Belangrijke blauwe druif.

o Oorspronkelijk bordeauxvariëteit die tegelijk met cabernet sauvignon en merlot naar Chili kwam.

§ Vaak hiermee gemengd

o Cepagewijnen hiervan hebben diepe kleur, medium of volle body, gemiddeld of hoog zuurgehalte en veel tannine.

o Smaakt naar donker fruit, en peperige kruiden.

o Bij niet rijp, sterke smaken van groene paprika en boontjes.

 

Argentinië

– Beste locaties profiteren van hoge ligging, vanwege lagere temperaturen

– Malbec

o Belangrijkste druif voor beste en duurste rode wijnen

o Van oorsprong Bordeauxvariëteit die volle wijnen met gemiddeld of hoog tanninegehalte geeft.

§ Daardoor soms geschikt voor rijping

o Donkerfruitkarakter met kruidige smaken.

o Beste wijnen op eikenhout gerijpt.

o Gebruikelijk om te mengen met cabernet sauvignon of merlot.

o Meeste wijnstokken in Mendoza

– Torrontés

o Lokale specialiteit voor witte wijnen.

o Aromatische variëteit die droge witte wijnen geeft met medium body, hoog alcoholgehalte, gemiddelde zuurgraad en uitgesproken fruitige/bloemige aromas.

o Beste kwaliteit komt uit Cafayate-regio

o Belangrijkste locaties

Chardonnay

§  Mendoza

Cabernet Sauvignon en merlot

§  Mendoa

§  Cafayate