Waar komen wijnen vandaan?

Hieronder kunt u vinden waar de verschillende wijnen vandaan komen. Hierbij krijgt u korte uitleg  horende bij diverse wijnen.

Frankrijk

Bordeaux:

– Chateau vormt belangrijkste merknaam duurdere wijnen uit bordeaux

● Geeft aan dat wijn van een vastomschreven stuk grond afkomstig is. Niet een mix van wijnen.

– Namen van handelshuizen zijn meestal laaggeprijsde wijnen die in grote hoeveelheid worden geproduceerd

– ‘Grand Vin’ is de belangrijkste wijn van een chateau

– Verschillende types:

● Regionaal

  • AC Bordeaux: rode en droge witte wijn.
  • Claret: engelse term voor rode bordeaux
  • Ac bordeaux superieur: benaming voor bordeaux met hoger alcoholpercentage dan normale AC Bordeaux.

● Médoc (alleen rood)

  • AC Médoc
  • AC Haut-Medoc
  • AC Pauillac
  • AC Margaux
  • Cru bourgeois: een classificatie voor chateaux in de médoc die goede kwaliteit is, maar beneden Grand Crú

● Graves (Rood en droge wit)

  • AC Graves
  • AC Pessac-Léognan: nog beter deel van graves
  • Cru Classé: Best chateaux. Allen binnen pessac Leognan

● Saint emillion (alleen rode wijn)

  • AC Saint emillion
  • AC Saint Emillion grand cru: een wijn van superieure kwaliteit

● Pomerol (alleen rode wijn)

  • AC Pomerol

Bourgogne:

– Beste wijnen komen uit Cote D’Or

● Onderverdeeld in Cote de nuits in noorden, en cote de Beaune in het zuiden

– Meestal namen van de gemeente, druivenvariëteit zelden genoemd.

– Domaine is een producent die uitsluitend wijn maakt van druiven die in eigen wijngaarden groeien.

– Regionaal: AC Bourgogne: rode of witte wijnen

– Rode bourgogne:

● Cote d’Or

  • AC Gevrey-Chambertin
  • AC Nuits-Saint-Georges
  • AC Beaune
  • AC Pommard

– Witte bourgogne

● Chablis

  • AC Chablis
  • AC Chablis Premier cru: Wijn van betere wijngaard
  • AC Chablis Grand Cru: Wijn van de allerbesete wijngaarden

● Côte d’Or

  • AC Puligny-Montrachet
  • AC Meursalt

● Mâconnais

  • AC Mâcon
  • AC Mâcon-Villages: wijn van de beste wijngaarden binnen de Mâconnais
  • AC Pouilly Fuissé

Beaujolais:

– Rode wijnen van gamaydruif, met lichte tot mediumbody

– Meestal houtrijping, gemiddeld tot hoge zuren

– Laag tanninegehalte en uitgesproken rode fruit aroma’s

– Drinken als ze jong en fruitig zijn (AC Morgon en AC Moulin-a-vent kunnen rijpen op fles)

– Types:

  • AC Beaujolais
  • AC Beaujolais Nouveau: Heel lichte beaujolais, komt in november op de markt
  • AC Beaujolais villages: Wijnen van superieure kwaliteit van granietheuvels in noorden. Hierbinnen tien dorpen van de beste wijnen. Naam n.a.v. het dorp

Elzas:

– Ac Alsace

– AC Alsace Grand cru: wijn van superieure wijngaard

– Riesling komt uit deze regio

– Pinot gris:

● Volle witte wijnen, droog/halfzoet/zoet

● Kruidige smaken van tropisch fruit

– Gewurztraminer

● Levert intens geparfumeerde witte wijnen op.

● Droog/halfzoet. Veel body en alcohol

● Typisch bloemig parfum, tropisch en steenfruit.

● Beste jong en fruitig

– Ook verfrissende niet-houtgerijpte wijnen van pinot blanc en muskaat. Droog, maar ook lichte rode wijn

 

Loiredal:

– Centrale wijngaarden:

● Belangrijkste appelations: AC Sancerre, AC Pouilly-Fumé

– Touraine en Anjou-Saumur (wit)

● Chenin blanc wordt gebruikt voor witte wijnen.

● Halfzoet en niet houtgerijpt. Medium body en veel zuur

● Citrus, groen en tropisch fruit.

● Ook droog en zoete witte wijnen

● Belangrijkste appelations:

  • AC Vouvray: beste voor wijnen van chenin blanc (droog/halfzoet/zoet)
  • AC Touraine: goedope droge witte van sauvignon blanc of chenin blanc
  • AC Saumur: zowel topwijn als goedkope bulkwijnen (droog/halfzoet/zoet)
  • AC Coteaux du layon: zoete Chenin-Blanc

– Touraine en Anjou Saumur (rosé)

● Halfzoete en zoete rosé

  • AC Rosé D’anjou
  • AC Cabernet D’anjou

– Touraine en Anjou Saumur (rood)

● Van cabernet-franc, rode wijnen met lichte tot medium body

● Hoge zuren, licht tot gemiddeld tannine-gehalte.

● Ook plantaardige smaken

● Belangrijkste appelations;

  • AC Chinon
  • AC Bourgueil

– Nantais

● Witte wijnen van muscadet

● Medium body, droog, niet-houtgerijpt.

● Licht, bijna neutraal fruit.

● Appelations

  • AC Muscadet
  • Muscadet-Sèvre et Maine AC: grote subregio die beter wijnen maakt
  • ‘Sur Lie’: Gebottelde wijn komt uit vat waarin dode gistcellen, achtergebleven na fermentatie. Meer body en complexiteit aan wijn.

Het Rhônedal:

– Belangrijkste appelations

● Noordelijk rhônegebied

  • AC Crozes-Hermitage
  • AC Hermitage
  • AC Côte-Rôtie

● Zuidelijk Rhônegebied

  • AC Chateauneuf-du-pape
  • AC Cotes du rhone
  • AC Cotes du rhone villages: goede subregio, wijnen intenser en complexer

Languedoc-Roussillon:

– Grootste deel van vins de pays (Vin de pays d’Oc

– Meeste rood, en blend van lokale druivenvariëteiten

– Vaak blend met grenache en tegenwoordig Syrah

● Met grenache: vol van rood fruit

– Topwijnen uit deze regio erg weinig. Veel goedkope simpele wijn

  • AC Languedoc
  • AC Minervois
  • AC Corbières
  • AC Côtes du rousillon

Vins de Pays:

– Grote hoeveelheden goedkope wijn van internationale druiven.

– Variëteit of blend staat op etiket

– Vins de pays d’Oc belangrijkste.

 

Duitsland

– Wijnen van niet-traditionele variëteiten in basiskwaliteitscategorie: Tafelwein of Landwein

– Belangrijkste kwaliteitswijnen vallen onder: QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) of Prädikatswein.

– Binnen pradikatswein, verschillende namen mbt suikergehalte. In toenemende rijpheid: (op alle druivenvariëteiten toepassing)

o Kabinett

o Spätlese

o Auslese

o Beerenauslese en Eiswein

o Trockenbeerenauslese

– Classic: Droge kwaliteitswijn

– Selection: Droge wijn van rijpere druiven

– Belangrijkste regio’s voor Rieslings: Mosel, Rheingau en Pfalz

– Bulkwijnen: Meestal van andere druivenvariëteiten

o Voorbeelden: Müller-thurgau, silvaner

o Heel sterk geparfumeerd fruit, en hoog suikergehalte.

o Weinig body, halfzoet en gemiddeld tot hoog zuurgehalte

o Regio: Rheinhessen en Pfalz

§ Genaamd: Liebfraumilch, vergelijkbaar met Hock.

Beiden QbA

 

Italië

– Etiketten:

o Classico: aanduiding van klassieke kern, meestal beste wijnen

o Riserva: geeft aan dat wijn op vat en in fles gerijpt is. Minimumperiode voorgeschreven door wet

– Beroemdste wijnen zijn uit Piemonte:

o Barolo en Barbaresco

§ Gemaakt van nebbiolodruif

§ Volle wijnen met veel tannine alcohol en zuur

§ Rood fruit met bloemige en aardse tonen, die na een tijd veranderen in vegetale en dierlijke componenten.

o Ook uit piemonte, wijn van druig barbera

§ Lichte tannines, veel zuur en roodfruit

§ Meeste in contact met eikenhout

– DOC Valpolicella

o Belangrijkste rode-wijn regio in Noordoost-Italië

o Gemaakt van mengsel, met corvina voornaamste.

o Veelal bulkwijnen, licht body, kleur, smaak en tannine

o Gemiddeld tot hoge zuurgraad

o Duurdere meer complexe smaken richting gekookt fruit

– Chianti

o Toscane, centraal-intalie

o Blend van varieteiten, sangiovese overheerst

o Medium body, veel tannine en zuur

o Rood fruit samen met stoffige aardse tonen

o Goedkope bulkwijn

o Betere chianti uit DOCG Chianti classico en DOCG Chianti ruffina

– DOC Montepulciano d’Abruzzo

o Medium body, gemaakt van montepulciano druif

o Diepe kleur, gemiddeld tannine en zuurgehalte, smaken van rood fruit en soms koffie

– ZUID ITALIE

o Veel wijn van hoge kwaliteit

o Primitivo en negroamaro en agliancio belangrijkste variëteiten

§ Dieprode wijn met intense smaak veel tannine en hoge zuurgraad

§ Bittere smaken samen met rood en zwart gedroogd fruit

§ Primitivo: Hoog alcoholpercentage

– Sicilie

o Veel anonieme goedkope bulkwijnen

– Regio’s voor witte wijn

o Pinot grigio

§ Noordoost italie

§ Droog, niet-houtgerijpt, lichte tot medium body veel zuur.

§ Eenvoudige wijnen.

o Pinot bianco

§ Vergelijkbaar met niet-houtgerijpte Chardonnay

o Verdicchio

§ Veel zuren

§ Strakke en droge wijn

§ Oostkust

o Soave, Frascati, Orvieto

§ Qua volume belangrijkste

§ Droge lichte wijn met gemiddelde zuren en neutrale smaak

§ Ook goede: Soave en Orvieto, erg verfrissend. Frascati is voller/ meer body

 

Spanje

 

– Wet eist minimumperiode van rijping op de fles. Varierend per regio

o In toenemende leeftijd:

§ Crianza

§ Reserva

§ Gran Reserva

Rode gran reserva is soms bleek en granaatachtig van kleur.

Beste zeer complex

– Joven = niet op houten vaten gerijpt

– Beste regio: DOCa Rioja

o Belangrijkste druif: tempranillo

o Medium tot veel body. Gemiddelde zuren en tannines.

o Tempranillo vaak gemengd met garnacha (grenache). Geeft hoog alcoholpercentage en kruidige tonen en lichte tannines

o Karakter door rijping op eikenhouten vaten

§ Hierdoor zachte tannines en kokos/vanillesmaken

§ Vooral in gran reservas hartige plantaardige en dierlijke smaken.

– DO Ribera del Duero

o Ook van tempranillo

o Tonen van zwart fruit en getoaste eikenhout smaken

– DO Navaraa

o Tempranillo gemengd met international druivenvarieteiten

– Ook uit Catalunya rode kwaliteitswijnen van tempranillo, garnacha en internationale varieteiten.

– Witte wijnen:

o Rias baixas en Rueda

§ Modern fruitig en opwekkend zuur

o Catalunya produceert veel stijlen.

o Witte rioja is volle wijn met noot en eikenhoutachtige smaken, ook al zonder houtrijping

– Bulkwijnen in allerlei stijlen (rood, wit, rosé, droog, halfzoet, zoet)

o DO La Mancha

o DO Valdepeñas

o DO Valencia.

 

Portugal

– Belangrijkste kwaliteitsregios:

o Douro, Dão, Bairrada

§ Vroeger met veel tannine en zuur.

Nnu zachter en fruitiger, hier is lange flesrijping voor nodig

o Zuidoosten produceert volle rode wijnen van lokale/ internationale varieteiten

§ Donker fruit en specerijen, opgehaald door eikenhout.

– Bulkwijnen:

o DOC Vinho Verde.

§ Niet houtgerijpt, lichte body, weinig alcohol, veel zuur en licht sprankelend.

§ Lokale markt: droog. Internationale markt: halfzoet

o Rosés lijken op vinho verder.

§ Halfzoet, veel zuren, licht mousserend. Met smaken naar rood fruit

 

Zuid Afrika

– Wijngaarden rond kaap de goede hoop.

– Districten dicht bij de kust profiteren het meest van koele oceaanwind à grootste potentieel voor wijnen van topkwaliteit

– WO = Wine of Origin . Opgezet om regionale benamingen te controleren.

– Belangrijkste WO’s voor productie van kwaliteitswijn:

o Cabernet Sauvignon en merlot (incl. Blends)

§ Coastal (kustgebied)

§ Stellenbosch

o Chardonnay

§ Coastal

o Sauvignon Blanc

§ Coastal

§ Constantia

– Chenin blanc veel verbouwd. Vooral voor goedkope witte wijnen

o Veel: medium body, droog of tikje zoet. Smaken van citrus en hoog zuurgehalte

o Topkwaliteit chenin blancs:

§ Enkelen eikenhout

o Veel in blends gebruikt, bijvoorbeeld met chardonnay

§ Functie: maakt productie van grote volumes tegen lage prijs mogelijk en draagt verfrissend zuur en citrusfruit bij

– Pinotage

o Blauwe druif, speciaal voor hete klimaat ontwikkeld.

o Typisch vol, met gemiddeld tanninegehalte en roodfruitsmaken. Vergezeld met vegetale en dierlijke tonen

 

Australië

– Behalve hunter valley, vooral langs de zuidkust, vanwege koude zuidelijke oceanen.

– Belangrijkste varieteiten: Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, semillon en riesling.

– Belangrijkste gebieden:

o Shiraz (bijna alle regio’s)

§ Barossa valley

§ Hunter valley

§ McLaren Vale

§ West Victoria

§ West Australia

o Chardonnay

§ Adelaide hills

§ Hunter valley

o Cabernet Sauvignon

§ Margaret river

§ Coonawarra

o Sémillon

§ Hunter Valley

o Riesling

§ Clare Valley

§ Eden Valley

– Goedkope massale wijn voornamelijk van druiven in hete landinwaartse gebieden.

– Bij hogere prijs, groter aandeel van bovengenoemde kwaliteitsdruiven

– Hunter Valley Semillon

o Droog, licht weinig alcohol maar veel zuur.

o Na enkele jaren, niet meer jonge aroma’s van citrusfruit maar complexe smaken.

o Semillon uit andere delen zijn eenvoudiger met medium body en citrusfruitsmaak tot intens vegetale en uitgesproken wijnen.

 

Nieuw Zeeland

– Veelal te bergachtig, de belangrijkste regios in oostkust.

– Belangrijkste locaties voor productie:

o Sauvignon Blanc

§ Marlborough

o Chardonnay

§ Gisborne

§ Hawkes bay

§ Marlborough

o Pinot Noir

§ Martinborough

§ Marlborough

§ Central Otago

o Cabernet Sauvignon en merlot (+blends)

§ Hawkes Bay

– Ook mooie wijnen van Elzasvariëteiten, vooral in koelere delen zuidereiland

 

Verenigde Staten

– Vage herkomstbenamingen zoals Coastal en Californië

– Beste locaties: Oregon en Washington (Noordelijk)

– Grootste gedeelte van goedkope productie in central valley in Californië. Erg heet

– Belangrijkste locaties

o Cabernet Sauvignon en Merlot (+blends)

§ Napa Valley

§ Sonoma County

o Chardonnay

§ Carneros

§ Napa Valley

§ Washington State

o Sauvignon Blanc

§ Napa Valley

o Pinot Noir

§ Carneros

§ Sonoma County

§ Oregon State

– Zinfandel

o Blauwe druivenvariëteit van groot belang voor goede wijnen in californië.

o Op z’n best in droge rode wijnen, maar veel gebruikt in zoete, fruitige rosé.

§ Veel body en alcohol, en smaken naar zwart fruit, gedroogd fruit en zoete kruiden.

o Meest complexe wijnen van oude wijnstokken. Soms 100+ jaar oud

 

Chili

– Meeste wijnstokken aangeplant in het dal van Central Valley, tussen Andes en kust.

o Beste locaties daar waar er een koel briesje is

– Belangrijkste locaties:

o Cabernet Sauvignon

§ Central Valley

§ Rapel Valley

§ Maipo Valley

o Chardonnay

§ Central Valley

§ Casablanca Valley

o Sauvignon blanc

§ Casablanca Valley

– Carmenère

o Belangrijke blauwe druif.

o Oorspronkelijk bordeauxvariëteit die tegelijk met cabernet sauvignon en merlot naar Chili kwam.

§ Vaak hiermee gemengd

o Cepagewijnen hiervan hebben diepe kleur, medium of volle body, gemiddeld of hoog zuurgehalte en veel tannine.

o Smaakt naar donker fruit, en peperige kruiden.

o Bij niet rijp, sterke smaken van groene paprika en boontjes.

 

Argentinië

– Beste locaties profiteren van hoge ligging, vanwege lagere temperaturen

– Malbec

o Belangrijkste druif voor beste en duurste rode wijnen

o Van oorsprong Bordeauxvariëteit die volle wijnen met gemiddeld of hoog tanninegehalte geeft.

§ Daardoor soms geschikt voor rijping

o Donkerfruitkarakter met kruidige smaken.

o Beste wijnen op eikenhout gerijpt.

o Gebruikelijk om te mengen met cabernet sauvignon of merlot.

o Meeste wijnstokken in Mendoza

– Torrontés

o Lokale specialiteit voor witte wijnen.

o Aromatische variëteit die droge witte wijnen geeft met medium body, hoog alcoholgehalte, gemiddelde zuurgraad en uitgesproken fruitige/bloemige aromas.

o Beste kwaliteit komt uit Cafayate-regio

o Belangrijkste locaties

Chardonnay

§  Mendoza

Cabernet Sauvignon en merlot

§  Mendoa

§  Cafayate