Waarom wijn conditioneren?

Zoals u kunt lezen achter de vraag “Wat is de ideale wijntemperatuur?“, wordt de juiste temperatuur van wijn wordt vaak onderschat. Er wordt uitgelegd welke effecten de geur en smaakstoffen in de wijn hebben op smaak. Dat is een reden om wijn te conditioneren of te laten rijpen in een wijnklimaatkast.

 

Rijpen

Rijping van de wijn kan plaatsvinden in kleine vaten of in grote, neutrale, houten of roestvrijstalen vaten danwel tanks. Rijping treedt ook op in de fles, na de botteling. De belangrijkste veranderingen die zich voordoen zijn langzame chemische reacties waardoor complexe aroma’s zich kunnen ontwikkelen.

Wijn laten rijpen in de fles

In flessen treedt sneller verandering op omdat ze kleiner zijn. De aroma’s van vers fruit die een jonge wijn heeft, veranderen in een luchtdichte fles in aroma’s van gekookt fruit, met plantaardige en dierlijke tonen. Slechts weinig wijnen worden beter op de fles. Meestal vervagen aantrekkelijke fruitaroma’s  en verschijnt er niets voor in de plaats. Bij een klein aantal speciale wijnen blijft het fruitige karakter bestaan en komen er complexe aroma’s bij. Dergelijke wijnen zijn zijn niet makkelijk te maken en doorgaans duur in aanschaf, maar hun aroma’s zijn de mooiste die er zijn. Deze wijnen krijgen hun specifieke smaken na enkele jaren opslag waarbij rust(geen trillingen), weinig licht(UV), de juiste temperatuur de belangrijkste aandachtspunten zijn. Deze voorwaarden creërt u perfect in een wijnklimaatkast.