Wijn chambreren: al uw vragen beantwoord

Misschien hebt u het wel eens gehoord van een kennis die wijnkenner is: wijn moet je chambreren.

In deze blog behandelen we de zin en onzin van chambreren. Eerst vertellen we u wat chambreren nu eigenlijk is, vervolgens gaan we in op de vragen waarom en wanneer je wijn chambreert en ten slotte vertellen we hoe u wijn chambreren het best doet. Lees verder en binnen een paar minuten weet u evenveel van chambreren als de wijnkenner.

Chambreren: betekenis

We beginnen bij het begin: de betekenis van chambreren. De definitie van chambreren is ‘het op kamertemperatuur brengen van wijn’. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten. De ‘kamertemperatuur’ die in de definitie van chambreren naar voren komt, is echter ook gedefinieerd: het gaat dan om een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden Celsius voor rode wijnen.

Het woord ‘chambreren’ komt van het Franse werkwoord chambrer, waarin u waarschijnlijk het Franse ‘chambre’ herkent, oftewel ‘kamer’.

Verwar chambreren niet met decanteren. In onze blog over wijn decanteren leest u hier meer over.

En antichambreren, wat is dat precies?

Dan is er ook nog antichambreren. Dat klinkt als het tegenovergestelde van chambreren, als we het puur taalkundig bekijken. Maar let op: antichambreren heeft niets met chambreren te maken. Het woord komt van het Franse ‘antichambre’, wat zoveel betekent als ‘wachtkamer’. Antichambreren betekent ‘in de wachtkamer zitten’ en wordt ook gebruikt in de betekenis van ‘iemand laten wachten’.

Chambreren van wijn: waarom?

Dan de vraag: waarom zou u wijn chambreren? Het antwoord is het volgende devies: rode wijn hoort op kamertemperatuur gedronken te worden.

Kamertemperatuur betekent hier niet dat de wijn de temperatuur van de kamer moet aannemen. Bij chambreren laat u rode wijn dus niet opwarmen tot de temperatuur van de kamer, maar brengt de wijn gecontroleerd op de juiste drinktemperatuur. Deze juiste drinktemperatuur heet in de volksmond ‘kamertemperatuur’.

Het woord ‘kamertemperatuur’ is hier misleidend: het chambreren van rode wijn wil zeggen dat u een wijn op een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden brengt. De verklaring voor het verschil tussen een temperatuur van tussen de 15 en 18 graden en onze kamertemperatuur vinden we in de geschiedenis: onze huidige kamertemperatuur van zo’n 20 graden Celsius ligt een stuk hoger dan die vroeger lag, vóór de komst van de centrale verwarming.

Wanneer wijn chambreren?

Wijn chambreren is niet altijd nodig. Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen:

  • Het gaat om een rode wijn
  • De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen
  • U wilt de wijn binnenkort gaan drinken

Of u wijn chambreert, is verder afhankelijk van uw smaak en voor de moeite die u de wijn waard vindt. Het devies kan zijn om uw rode wijn bij een temperatuur van zo’n 18 graden Celsius te drinken, maar als u uw wijn lekkerder vindt bij 21 graden Celsius, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om de wijn inderdaad op het aanrecht te zetten en de omgevingstemperatuur aan te laten nemen. Ook kunt u ervoor kiezen goedkopere wijnen eenvoudigweg in de keukenkast te bewaren en ze zonder te chambreren te openen, omdat het toch om een goedkopere wijn gaat.

Wijn kan overigens beter iets te koud dan iets te warm geserveerd worden. De wijn warmt namelijk in het glas, dat in de hand gehouden wordt, relatief snel op. Als u rode wijn fris serveert, manifesteren de tannines in de wijn zich beter.

Hoe wijn chambreren? Dit is de beste manier

En dan nu de hamvraag: hoe doet u dat dan het best, uw rode wijn chambreren? U kunt hiervoor de fles in een ruimte zetten die constant op de juiste temperatuur behoudt. De kans is echter niet al te groot dat u thuis een ruimte hebt die een constante temperatuur van bijvoorbeeld 17 graden heeft.

Om u wijn op een perfecte, constante drinktemperatuur te brengen en die drinktemperatuur zelf te kunnen beslissen, is de beste oplossing om voor een wijnklimaatkast te kiezen.

Wijnklimaatkast: uw wijn perfect chambreren

Wijnklimaatkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Bent u een fervent liefhebber van rode wijn, kies dan bijvoorbeeld voor een wijnklimaatkast met 1 zone. Hier bewaart u dan uw rode wijn in op een constante temperatuur. U kunt te allen tijde spontaan een wijn opentrekken, want al uw flessen rode wijnen liggen op drinktemperatuur.

Houdt u zowel van rode als van witte wijn, kies dan voor een wijnklimaatkast met 2 zones. De 2 zones kunt u los van elkaar instellen: de ene zone stelt u tussen de 15 en 18 graden Celsius in voor rode wijn en voor de andere zone kiest u de constante temperatuur van tussen de 7 en 12 graden Celsius voor uw witte wijnen.

Hebt u vragen over wijn of bent u benieuwd naar wat een wijnklimaatkast u biedt? Kijk eens rond op de website van Smaak van de Wereld en neem gerust contact met ons op als u vragen hebt.

0 reacties

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste is het doel waarvoor u uw kast wilt gebruiken. Wilt u uw kostbare wijn voor langere tijd bewaren en dus een aantal flessen op stabiele temperatuur wilt wegleggen? Of wilt u uw wijn op serveertemperatuur klaar hebben liggen voor consumptie. Soms is dit te combineren met een wijnkoelkast met dubbele zone. Hieronder de meest gangbare definities.

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten
Bij grotere wijnklimaatkasten is Peltier (thermo-elektrische) koeling qua vermogen niet toereikend en daardoor onvoldoende energie zuinig. Daarom zijn onze grotere modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor.

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Houd bij de aanschaf van een wijnkoelkast rekening met de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er pas na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als je dacht, bijvoorbeeld doordat de deur in geopende toestand een andere deur in de weg zit. Bij de specificaties van ieder product wordt de draairichting van de deur weergegeven. Daarnaast wordt vermeld of de draairichting aanpasbaar is.

Eén of meerdere zones

Eén of meerdere zones

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Je wilt een wijnklimaatkast aanschaffen, maar weet nog niet welke. De keuze is ook enorm, en daarom helpen we je graag een handje! Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen op een rij te zetten. Er zijn namelijk nogal wat verschillende wijnklimaatkasten beschikbaar. Zo zijn er allereerst veel merken die wijnklimaatkasten aanbieden, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Want die keuze hebben wij al gemaakt, namelijk: Wine Klima! Daarnaast moet je gaan kiezen tussen een inbouw wijnkoelkast en een vrijstaande wijnkoelkast. In deze blog helpen we je met het zoeken naar de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie.

Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag (op Google) over wijn: Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Ideale temperatuur voor wijn

Ideale temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor het serveren en drinken van uw wijn is essentieel voor een optimale ervaring. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen.

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?
De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.