Misschien hebt u het wel eens gehoord van een kennis die wijnkenner is: wijn moet je chambreren.
In deze blog behandelen we de zin en onzin van chambreren. Eerst vertellen we u wat chambreren nu eigenlijk is, vervolgens gaan we in op de vragen waarom en wanneer je wijn chambreert en ten slotte vertellen we hoe u wijn chambreren het best doet. Lees verder en binnen een paar minuten weet u evenveel van chambreren als de wijnkenner.
Chambreren: betekenis
We beginnen bij het begin: de betekenis van chambreren. De definitie van chambreren is ‘het op kamertemperatuur brengen van wijn’. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten. De ‘kamertemperatuur’ die in de definitie van chambreren naar voren komt, is echter ook gedefinieerd: het gaat dan om een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden Celsius voor rode wijnen.
Het woord ‘chambreren’ komt van het Franse werkwoord chambrer, waarin u waarschijnlijk het Franse ‘chambre’ herkent, oftewel ‘kamer’.
Verwar chambreren niet met decanteren. In onze blog over wijn decanteren leest u hier meer over.
En antichambreren, wat is dat precies?
Dan is er ook nog antichambreren. Dat klinkt als het tegenovergestelde van chambreren, als we het puur taalkundig bekijken. Maar let op: antichambreren heeft niets met chambreren te maken. Het woord komt van het Franse ‘antichambre’, wat zoveel betekent als ‘wachtkamer’. Antichambreren betekent ‘in de wachtkamer zitten’ en wordt ook gebruikt in de betekenis van ‘iemand laten wachten’.
Chambreren van wijn: waarom?
Dan de vraag: waarom zou u wijn chambreren? Het antwoord is het volgende devies: rode wijn hoort op kamertemperatuur gedronken te worden.
Kamertemperatuur betekent hier niet dat de wijn de temperatuur van de kamer moet aannemen. Bij chambreren laat u rode wijn dus niet opwarmen tot de temperatuur van de kamer, maar brengt de wijn gecontroleerd op de juiste drinktemperatuur. Deze juiste drinktemperatuur heet in de volksmond ‘kamertemperatuur’.
Het woord ‘kamertemperatuur’ is hier misleidend: het chambreren van rode wijn wil zeggen dat u een wijn op een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden brengt. De verklaring voor het verschil tussen een temperatuur van tussen de 15 en 18 graden en onze kamertemperatuur vinden we in de geschiedenis: onze huidige kamertemperatuur van zo’n 20 graden Celsius ligt een stuk hoger dan die vroeger lag, vóór de komst van de centrale verwarming.
Wanneer wijn chambreren?
Wijn chambreren is niet altijd nodig. Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen:
- Het gaat om een rode wijn
- De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen
- U wilt de wijn binnenkort gaan drinken
Of u wijn chambreert, is verder afhankelijk van uw smaak en voor de moeite die u de wijn waard vindt. Het devies kan zijn om uw rode wijn bij een temperatuur van zo’n 18 graden Celsius te drinken, maar als u uw wijn lekkerder vindt bij 21 graden Celsius, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om de wijn inderdaad op het aanrecht te zetten en de omgevingstemperatuur aan te laten nemen. Ook kunt u ervoor kiezen goedkopere wijnen eenvoudigweg in de keukenkast te bewaren en ze zonder te chambreren te openen, omdat het toch om een goedkopere wijn gaat.
Wijn kan overigens beter iets te koud dan iets te warm geserveerd worden. De wijn warmt namelijk in het glas, dat in de hand gehouden wordt, relatief snel op. Als u rode wijn fris serveert, manifesteren de tannines in de wijn zich beter.
Hoe wijn chambreren? Dit is de beste manier
En dan nu de hamvraag: hoe doet u dat dan het best, uw rode wijn chambreren? U kunt hiervoor de fles in een ruimte zetten die constant op de juiste temperatuur behoudt. De kans is echter niet al te groot dat u thuis een ruimte hebt die een constante temperatuur van bijvoorbeeld 17 graden heeft.
Om u wijn op een perfecte, constante drinktemperatuur te brengen en die drinktemperatuur zelf te kunnen beslissen, is de beste oplossing om voor een wijnklimaatkast te kiezen.
Wijnklimaatkast: uw wijn perfect chambreren
Wijnklimaatkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Bent u een fervent liefhebber van rode wijn, kies dan bijvoorbeeld voor een wijnklimaatkast met 1 zone. Hier bewaart u dan uw rode wijn in op een constante temperatuur. U kunt te allen tijde spontaan een wijn opentrekken, want al uw flessen rode wijnen liggen op drinktemperatuur.
Houdt u zowel van rode als van witte wijn, kies dan voor een wijnklimaatkast met 2 zones. De 2 zones kunt u los van elkaar instellen: de ene zone stelt u tussen de 15 en 18 graden Celsius in voor rode wijn en voor de andere zone kiest u de constante temperatuur van tussen de 7 en 12 graden Celsius voor uw witte wijnen.
Hebt u vragen over wijn of bent u benieuwd naar wat een wijnklimaatkast u biedt? Kijk eens rond op de website van Smaak van de Wereld en neem gerust contact met ons op als u vragen hebt.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks