Wijn decanteren: wijnkaraf en glas wijn stilleven

Wijn decanteren: wat is het, hoe werkt het, wanneer doe je het?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf. Je schenkt de wijn zorgvuldig over in de karaf, wat ervoor zorgt dat de droesem in de fles achterblijft en je in de karaf de wijn zonder de droesem of het bezinksel hebt zitten. Vervolgens kun je de wijn drinken zonder dat je ook bezinksel in je mond krijgt.

Wijn decanteren is iets anders dan chambreren. Lees ook onze blog over wijn chambreren voor meer informatie over hoe dit verschil.

Bezinksel in wijn: wat is daar mis mee?

Is het dan erg om het bezinksel op te drinken? Nee, er is niets mis met het bezinksel. Bezinksel bestaat uit deeltjes die van nature in wijn zitten. Na verloop van tijd kunnen deze deeltjes wat gaan samenklonteren.

Decanteren van wijn is een manier om ervoor te zorgen dat je deze deeltjes niet opdrinkt. De reden om deze deeltjes niet in je mond te willen, heeft niets te maken met de gezondheid, maar puur met de smaak. Als je een soepele drank drinkt, kan het vervelend zijn om droesem tegen te komen. Vergelijk het met een glas sap dat je drinkt: daarin is pulp ook niet altijd welkom, hoewel het geen kwaad kan.

Hoe wijn decanteren?

Dit is hoe wijn decanteren werkt:

  1. Zet de fles wijn 24 uur van tevoren rechtop. Zo zinkt de droesem in de fles naar onderen.
  2. Maak de fles op het moment van decanteren voorzichtig open. Zorg dat de fles niet te veel beweegt.
  3. Schenk de wijn boven een lichtbron in een vloeiende beweging over in de karaf. Zorg dat de wijn niet klotst en schenk de wijn in één keer over.
  4. Door de lichtbron onder de wijn kun je zien wanneer de droesem de flessenhals bereikt. Op dit moment stop je met het overgieten van de wijn. De droesem blijft zo in de fles zitten.

Wanneer wijn decanteren?

Wanneer moet je wijn precies decanteren? Het juiste antwoord is: het moet nooit, maar kan soms de voorkeur hebben.

Wanneer heeft decanteren nut?

Allereerst: niet elke wijn heeft er baat bij om gedecanteerd te worden. Je decanteert wijn om het bezinksel in wijn niet in je mond te krijgen, dus het spreekt voor zich dat wijn zonder bezinksel niet gedecanteerd hoeft te worden. Je kunt de wijn wel alsnog karafferen. Op die manier komt er meer zuurstof bij de wijn, wat het rijpingsproces bevordert. Dit heeft invloed op de smaak, dus stel jezelf wel de vraag of je de wijn inderdaad wat gerijpter wilt drinken dan hij uit de fles komt. Zo niet, dan is karafferen van de wijn geen goed idee.

Bij welke soorten wijn is decanteren slim?

Wijn waarin je droesem of bezinksel kunt vinden, is oude wijn en port. Als je dus oude wijn of port drinkt, kan vooraf decanteren van de wijn slim zijn. Witte wijn heeft maar zelden last van bezinksel, het is vooral rode wijn waarin bezinksel kan voorkomen.

De hoeveelheid droesem in de wijn valt wel vaak mee. Om het eerder voorbeeld met het glas sap aan te halen: een wijn met een bezinksel bevat niet zoveel droesem als een glas pulprijke jus d’orange pulp bevat.

Het blijft een kwestie van smaak, want het bezinksel kan geen kwaad. Als je het dus niet vervelend vindt om wat droesem in je mond te hebben als je een slok wijn neemt, dan kun je de decanteren overslaan.

Houd je van goede wijn? Denk dan aan de juiste koeling!

Bij Smaak van de Wereld houden we van een goed glas wijn. En wij weten: een goede wijn moet je goed behandelen. Juist op dit punt gaat het vaak fout. Niet alleen vlak voor of tijdens het serveren kan het fout gaan, maar ook eerder al. Een wijn krijgt bijvoorbeeld te maken met temperatuurschommelingen, wat funest kan zijn voor de smaak.

Onze wijnklimaatkasten ondervangen het probleem van de temperatuurschommelingen. We bieden je een ruim assortiment, dus voor ieder wat wils. Klein, middelgroot of groot, met 1 zone of met 2 zones, inbouw of vrijstaand: onze wijnklimaatkasten zijn er in allerlei soorten en maten.

Kijk eens rond bij onze wijnklimaatkasten, ze zijn er al vanaf 229 euro!