Temperatuurzones in je wijnklimaatkast
De meeste wijnklimaatkasten zijn uitgerust met twee temperatuurzones, maar er zijn ook klimaatkasten met één temperatuurzone. Als een klimaatkast twee of meer zones heeft, is het raadzaam erop te letten of de temperatuur per zone regelbaar is of niet. Bij iedere wijnklimaatkast wordt het temperatuurbereik van de temperatuurzones weergegeven, dus je kunt precies zien op welke temperatuur je ieder compartiment kunt instellen. Zoals je als wijnliefhebber natuurlijk weet, verschilt de ideale temperatuur om rode en witte wijn te serveren van elkaar. Een wijnkast met twee temperatuurzones maakt het dus mogelijk om rode en witte wijn apart van elkaar te bewaren onder de juiste temperatuur. Als je vooral van witte óf rode wijn houdt, kunt je natuurlijk ook kiezen voor een wijnklimaatkast met één temperatuurzone.
Let op! voor de juiste werking van een wijnklimaatkast met twee zones dient er tussen de zones een minimaal temperatuurverschil te zijn. Voor onze Wine Klima (wijnkast) reeks is dit 5ºC en voor de Wine Klima Excellence modellen is dit 2ºC.
Aantal flessen in de wijnklimaatkast
Let op! Wanneer er bij een wijnklimaatkast een aantal flessen gespecificeerd staat dan gaan men (en wij dus ook) uit van een maatje bordeaux-fles. Ook wordt er bij het specificeren van het maximaal aantal flessen uitgegaan van optimaal neerleggen van de flessen in de wijnkast. Kunnen er 5 flessen op één plank? Dan kunt u er vanuit gaan dat dit drie flessen zijn met daartussen nog twee flessen waarbij de hals van de flessen in elkaar passen in de wijnkast. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Wine Klima D53.
Houd u hier rekening mee bij het uitzoeken van de wijnklimaatkast. Soms zult u immers minder flessen kwijt kunnen doordat u een plankje moet verwijderen om de wat dikkere champagneflessen neer te kunnen leggen in de wijnkast. En een bordeaux-flex hals-hals leggen met een elzasserfles combineert ook niet goed waardoor u wat ruimte verliest in de wijnklimaatkast. Vaak is er de mogelijkheid flessen op de bodem van de wijnklimaatkast te stapelen. Hier kunnen dan wel standaard wat dikkere flessen neergelegd worden. Dit voorbeeld is duidelijk te zien bij de Wine Klima Excellence D40.
Compressor of Peltierkoeling
De wijnklimaatkasten in ons assortiment zijn te verdelen in twee type koelsystemen, namelijk Peltier koeling en compressor koeling. Daarnaast zijn onze compressor wijnklimaatkasten ook uitgerust met een wintersysteem dat indien nodig ook kan verwarmen. Daardoor kunt u uw wijn ook in een koude garage op de juiste temperatuur bewaren in de wijnklimaatkast.
Peltier koeling maakt gebruik van een thermo-elektrisch element dat ook wel beschreven wordt als een elektrische warmtepomp. Er wordt bij deze technologie geen gebruik gemaakt van bewegende elementen, waardoor de wijnklimaatkast vrijwel trillingsvrij is. Met name de kleine wijnkoelers beschikken over een thermo-elektrische koeling in plaats van de traditionele compressor en koeler.
Bij grotere wijnklimaatkasten is thermo-electrische koeling qua vermogen niet toereikend en daardoor onvoldoende energie zuinig. Daarom zijn onze grotere wijnklimaatkast modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor. Over het algemeen zijn deze wijnkasten energiezuiniger en hebben een langere levensduur. Daarbij kunnen zij ook ingebouwd worden
Op deze speciale pagina is meer informatie over de verschillende soorten koeling van wijnklimaatkasten opgenomen
Het display van je wijnklimaatkast
In het algemeen is een wijnkoelkast voorzien van een display, waarop de temperatuur in de wijnkast wordt weergegeven. Bij het display bevinden zich ook de toetsen, waarmee je de temperatuur kunt instellen of bijvoorbeeld de verlichting kunt in- en uitschakelen. De temperatuurbediening kan aan de binnen- of buitenzijde van je wijnklimaatkast geplaatst zijn. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de buitenkant, is dat je de deur niet hoeft te openen om de temperatuur in te stellen en daarmee een handeling bespaart. Het openen van de deur zal nagenoeg geen invloed hebben op de temperatuur of energieverbruik van de wijnklimaatkast. Nadeel van een bedieningspaneel aan de buitenkant is dat deze veelal in de deur zijn geïntegreerd. Wanneer er ooit een reparatie aan het display nodig is zal deze iets ingewikkelder zijn. Ook is bij een wijnklimaatkast met geïntegreerd display de draairichting niet te wisselen, terwijl dit bij een deur zonder geïntegreerd display dit wel het geval is.
Een wijnkoelkast met een glazen deur
Ben je van plan een wijnklimaatkast met een glazen deur aan te schaffen? Dan is het belangrijk erop te letten of dit glas is voorzien van een UV-filter. Licht – en in het bijzonder ultraviolet licht – kan het aroma van je wijn namelijk al in korte tijd aantasten. Tegenwoordig zijn de meeste glazen deuren in een wijnkast wel voorzien van een uv-filter. Zo zijn je wijnen door de glazen deuren prachtig in zicht, maar gaat de kwaliteit van je wijn er niet op achteruit. Let wel: een glazen deur zal nooit zo goed isoleren als een dichte deur. Een glazen deur heeft daardoor ook een negatief effect op het energieverbruik van de wijnklimaatkast.
Hoe herken ik een inbouw wijnkoeler?
De inbouw wijnklimaatkast is een aparte variant van de wijnklimaatkast die bijvoorbeeld in de keuken of in een kast gemonteerd kan worden. Inbouw wijnklimaatkasten zijn altijd gebaseerd op compressorkoeling. De modellen die laag geplaatst worden (onderbouw) ventileren via de plint aan de voorkant. De 45cm model inbouw wijnklimaatkast ventileert aan de achterzijde. Er moet in dat geval géén achterwand voorzien worden of ventilatie moet via de bovenkant voorzien zijn.
Een smalle wijnklimaatkast in de huiskamer of keuken.
Zoek je een compacte manier om je flessen wijn bij een optimale temperatuur te bewaren? Met slechts 38cm smal is de Wine Klima D53 of de Wine Klima S58 een goede kandidaat. Deze kleine wijnkoelkast neemt weinig ruimte in en er kunnen maar liefst 53 (of 58) flessen in bewaard worden..