Witte wijn bewaren

Hoe moet je witte wijn bewaren na openen?

We krijgen de vraag regelmatig: hoe moet witte wijn nu precies bewaard worden? Vandaar deze blog: we leggen u graag uit hoe u witte wijn bewaart om ervoor te zorgen dat uw witte wijn perfect smaakt als u ‘m straks tevoorschijn haalt op die fijne nazomeravond.

Witte wijn bewaren na openen van de fles

Hebt u een fles witte wijn geopend? De beste manier om geopende witte wijn te bewaren is in de fles zelf. Zowel voor het bewaren van ongeopende witte wijn als voor geopende wijn is de fles prima geschikt om de wijn in te bewaren.

Na openen is witte wijn beperkt houdbaar. Bewaar witte wijn na openen sowieso gekoeld. Door de fles vacuüm te trekken met behulp van een vacuümpomp, beperkt u de hoeveelheid zuurstof die bij de wijn kan komen, wat de wijn net iets langer goed houdt.

Wijn die eenmaal geopend is, is niet lang houdbaar. Na enkele dagen of zelfs na een dag proef je, afhankelijk van het type wijn, al verschil in smaak. Ook dit is een kwestie van persoonlijke smaak.

Meer informatie over de houdbaarheid van witte wijn kunt u vinden in ons blog: Houdbaarheid van witte wijn

TIP: wat te doen met geopende wijn die te lang bewaard is?

Hebt u uw witte wijn na openen toch net iets te lang bewaard en is de wijn net niet meer lekker om op te drinken? Een restje wijn dat net niet meer lekker is om te drinken, kan vaak nog wel gebruikt worden om mee te koken. Witte wijn gaat in veel gevallen bijvoorbeeld geweldig samen met risotto. Maak bijvoorbeeld een risotto met wijnchampignons.

Witte wijn bewaren die ongeopend is

En als een witte wijn nog dicht is, hoe moet hij dan bewaard worden? Enkele zaken zijn van belang als u een ongeopende wijn langer wilt bewaren:

 • Zorg dat de fles niet in het zonlicht ligt. Het voortdurend opwarmen en afkoelen van de wijn beïnvloedt de smaak van de wijn nadelig.
 • Leg de fles wijn neer. Een fles wijn die op zijn kant ligt, zorgt ervoor dat de kruk niet uitdroogt. Een uitgedroogde kurk zorgt ervoor dat er zuurstof bij de wijn kan komen, wat een negatieve uitwerking heeft op de smaak van de wijn.
 • Let op de luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid van ongeveer 70% is perfect en zorgt ervoor dat de kurk niet uitdroogt door te droge lucht. Ook is het zo niet te vochtig, dus schimmel maakt geen kans.

Witte wijn in de koelkast bewaren?

Witte wijn in de koelkast bewaren doet u op het moment dat u de wijn bijna wilt serveren. De witte wijn is min of meer op de juiste serveertemperatuur als hij een tijdje in de koelkast is bewaard.

Richtlijnen voor de serveertemperatuur vindt u hieronder. Houd er rekening mee dat een koelkast op één temperatuur is in te stellen. Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.

Op welke temperatuur moet ik witte wijn bewaren?

Op welke temperatuur u witte wijn moet bewaren, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • het tijdstip van serveren: wilt u de wijn direct serveren of wilt u de wijn juist langer bewaren?
 • uw smaak: als u de wijn direct wilt serveren, is het ook aan u of u de wijn liever iets kouder of iets minder koud drinkt;
 • de soort wijn: de ene witte wijn kan beter iets koeler bewaard worden dan de andere.

Witte wijn wordt altijd gekoeld geserveerd. Wilt u uw witte wijn snel serveren, bewaar deze dan gekoeld. Wij geven u graag een richttemperatuur waarop u uw witte wijn kunt serveren:

 • Frisse witte wijn: 7 à 10°C.
 • Krachtige frisse witte wijn: iets warmer, zo tussen de 10 en 12°C.
 • Volle en rijke witte wijnen: rond de 11 tot 13°C.
 • Eenvoudige mousserende wijnen: 8 tot 10°C.
 • Cuvées van mousserende wijnen, zoete witte wijn en VDN (Vin Doux Naturel): tussen de 10 en de 12°C.

De beste manier om witte wijn te bewaren

De ideale manier om witte wijn te bewaren op serveertemperatuur, is in een wijnklimaatkast. Een wijnklimaatkast maakt het mogelijk precies de temperatuur in te stellen die bij uw soort wijn past.

Hebt u zowel rode als witte wijn die u op de juiste temperatuur wilt bewaren? Dan is een wijnklimaatkast met 2 zones iets voor u. In zo’n kast kunt u 2 verschillende soorten wijn op 2 verschillende temperaturen bewaren. Zo bewaart u uw rode en uw witte wijn gekoeld en op één plek, en op de temperatuur die het best bij de specifieke soort wijn past.

Wijnklimaatkasten van Smaak van de Wereld

Smaak van de Wereld biedt verschillende soorten wijnklimaatkasten aan in uiteenlopende prijscategorieën. U vindt bij ons al wijnklimaatkasten vanaf een kline 600€.

Wilt u weten welke wijnklimaatkast aansluit bij uw gebruik en bij uw favoriete wijn? Kijk dan eens op onze keuzehulppagina voor meer informatie of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over onze passie en helpen u de juiste keuze te maken om uw rode en witte wijn te bewaren op de juiste manier.

Bent u benieuwd hoe u ook rode wijn het beste kan bewaren? Zie dan onze pagina ‘Rode wijn bewaren‘.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bewaren van wijn in een Wijnklimaatkast | Smaak van de Wereld - […] voorzien van twee temperatuurzones die optimaal ingesteld kunnen worden voor het bewaren van witte wijn, het bewaren van rode wijn of het…
 2. Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten | Smaak van de Wereld - […] Meer informatie over hoe u het beste met uw witte wijn kunt omgaan, vindt u in onze blog over witte…
Houdbaarheid rode wijn

Houdbaarheid rode wijn

De houdbaarheid van wijn zorgt voor veel vragen. Die fles die we afgelopen weekend hebben opgemaakt, kan die nu weer op tafel als er vrienden komen eten? Of is hij toch net niet meer goed?

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Houdbaarheid witte wijn: alles wat u moet weten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag (op Google) over wijn: Hoe lang is witte wijn nu precies houdbaar? Het is dan ook erg zonde als u wijn voor een speciale gelegenheid bewaart en de wijn, als die gelegenheid eindelijk daar is, niet meer goed is.

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren: wat is de betekenis van decanteren?

Wijn decanteren, wat is dat nu precies? Als je wijn decanteert, houdt dat in dat je de wijn vanuit de fles overgiet in een karaf. Het doel hiervan is om de droesem, dat is het bezinksel in wijn, te scheiden van de wijn zelf.

Ideale temperatuur voor wijn

Ideale temperatuur voor wijn

De juiste temperatuur voor het serveren en drinken van uw wijn is essentieel voor een optimale ervaring. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen.

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Hoe moet je rode wijn bewaren na openen?
De meeste mensen lusten wel een glas rode wijn op zijn tijd. Maar hoe je rode wijn bewaart, weten veel mensen niet.

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Bewaren van wijn in wijnklimaatkasten

Een echte wijnliefhebber probeert de smaak van een wijn zo goed mogelijk te conserveren. Een wijnklimaatkast behoudt de kwaliteit van de wijn door de constante temperatuur waarin de wijn bewaard kan worden. Zo kunt u de wijn in het comfort van uw eigen huis rijpen of klaar om te serveren bewaren voor het juiste moment.

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

De geschiedenis van wijn: Waar komt wijn vandaan?

Wijn heeft een rijke historie die duizenden jaren teruggaat. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van wijn en laten je zien hoe wijn door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in verschillende beschavingen en tijdsperken.